fbpx

„Puteți conta pe întreaga noastră deschidere”. Declarațiile premierilor R. Moldova și al României de la ședința comună a Guvernelor

În deschiderea ședinței comune a Guvernelor Republicii Moldova și al României din 11 februarie, prim-ministra Natalia Gavrilița l-a salutat pe omologul său, Nicolae-Ionel Ciucă și membrii delegației de la București, mulțumind României pentru sprijinul constant oferit de-a lungul anilor cetățenilor Republicii Moldova. Totodată, premierul României a asigurat că Republica Moldova poate conta pe întreaga deschidere și cooperare din partea instituțiilor României.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„Îmi doresc să transformăm fundamentul relației noastre – comunitatea de limbă, cultură și istorie – într-o comunitate a marilor proiecte concrete, iar astăzi, la finalul ședinței, vor fi semnate mai multe documente bilaterale, care acoperă o gamă largă de domenii importante. Am promis că vom construi noi poduri – fizice și virtuale – între cele două maluri ale Prutului, iată că ne ținem de cuvânt. Această dinamică este remarcabilă și reflectă preocuparea ambelor Guverne de a acorda agenda bilaterală la interesele cetățenilor”, a spus Natalia Gavrilița.

În mod special, prim-ministra a apreciat decizia României de a acorda un grant în valoare de 100 milioane de euro Republicii Moldova.

Ne dorim să creștem calitatea vieții, îndeosebi în mediul rural, iar aceste fonduri vor putea fi utilizate pentru infrastructură locală, fie că vorbim de drumuri, școli sau rețele de alimentare cu apă”, a mai adăugat Natalia Gavrilița, precizând că, în premieră, Republica Moldova va semna vineri, 11 februarie, un Acord de reducere a tarifelor de roaming cu un stat membru al UE, iar beneficiile acestei decizii vor fi resimțite de cetățeni.

La rândul său, premierul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a asigurat Guvernul de la Chișinău de implicarea totală pentru o cooperare consolidată în sectoarele cheie:

„Ne bucură să vedem acum la Chișinău cea mai mare deschidere, înregistrată vreodată, în relația cu România. Aceste premise favorabile ne permit să construim o intensă și ambițioasă agendă bilaterală. În 2020, într-un an de criză, România a acordat asistență oficială pentru dezvoltarea Republicii Moldova în valoare record de 46.8 milioane euro. În ceea ce privește agenda europeană a Republicii Moldova, vă asigur că România va fi și mai departe susținătorul hotărât și vocal al dumneavoastră. Puteți conta pe întreaga deschidere și cooperare din partea instituțiilor României, atât de la București, cât și la Bruxelles”, a punctat premierul României.

În cadrul ședinței comune a Executivelor au fost semnate 13 documente bilaterale, în conformitate cu Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare între Republica Moldova și România.

 

Articole asemănătoare

Back to top button