fbpx

Promisiunea OMS: Persoanele care suferă reacţii adverse de la vaccinul COVID vor fi recompensate. Câte țări participă la program

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) promite un program de compensare a persoanelor care au avut reacţii adverse după ce au primit vaccinul anti-COVID. Acesta este primul şi singurul mecanism global de compensare în acest caz. De program vor beneficia persoane din 92 de ţări din cele peste 190 de state care participă la programul COVAX, scrie Mediafax.

Deocamdată nu este clar dacă de acest mecanism ar putea beneficia și cetățenii Republicii Moldova, întrucât statul nostru a apelat la platforma COVAX și urmează să primească, în viitorul apropiat, primele doze de vaccin.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi societatea de asigurări Chubb Limited au semnat un acord pentru administrarea unui program de compensare a persoanelor care au primit vaccin prin platforma COVAX şi au avut reacţii adverse severe, notează site-ul OMS.

Programul va oferi persoanelor eligibile din 92 de ţări şi economii cu venituri mici şi medii un proces rapid, echitabil şi transparent pentru a primi compensaţii pentru cazurile „rare de efecte adverse grave, asociate distribuirii de vaccinuri prin COVAX până la 30 iunie 2022“. La programul COVAX participă peste 190 de ţări.

„Este vorba de primul şi unicul mecanism de acordare de compensaţii pentru daune provocate de vaccinuri care operează la scară internaţională“, precizează OMS.

„Acest mecanism de compensare fără culpă ajută oamenii din ţările şi economiile eligibile să poată beneficia de ştiinţa de ultimă oră care a livrat vaccinuri COVID-19 în timp record”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Toate vaccinurile procurate sau distribuite prin platforma COVAX primesc aprobarea de reglementare sau o autorizaţie de utilizare de urgenţă pentru a confirma siguranţa şi eficacitatea acestora.

Dar chiar şi vaccinurile aprobate pentru uz general pot, în cazuri rare, să provoace reacţii adverse grave.

Programul de compensare COVAX va fi operaţional până la 31 martie 2021. Persoanele eligibile pot solicita despăgubiri în cadrul programului odată ce portalul devine operaţional, chiar dacă li se administrează un vaccin distribuit COVAX înainte de 31 martie 2021.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button