fbpx

Programul EU4Moldova: Comunități Locale a fost lansat oficial

Pe 5 octombrie 2022, a fost lansat oficial programul „EU4Moldova: Comunități Locale”. Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, împreună cu ambasadorii statelor membre ale UE, reprezentanții Cooperării Internaționale pentru Dezvoltare, precum și reprezentanții Guvernului, au salutat lansarea noii inițiative a ECHIPEI EUROPA.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai șapte ministere de resort, organizații partenere ale societății civile, precum și reprezentanți ai Consiliului Raional și ai primăriilor Edineț, Leova și Strășeni. Evenimentul a marcat începutul unui nou parteneriat puternic în asigurarea unui viitor durabil pentru Moldova.

Urmărind prioritățile Guvernului Republicii Moldova și ale cetățenilor săi, programul „EU4Moldova: Comunități Locale” își propune să îmbunătățească calitatea vieții și să atenueze consecințele economice și sociale ale COVID-19 în comunitățile din mediul rural. Pentru a atinge acest scop ambițios, programul are setate următoarele obiective:

  1. de a îmbunătăți calitatea furnizării serviciilor publice locale în cadrul comunităților selectate;
  2. de a spori accesul bărbaților și femeilor la infrastructura socială, economică, tehnică și serviciile asociate;
  3. de a crea oportunități de afaceri și locuri de muncă;
  4. de a consolida dezvoltarea locală prin participarea activă a comunităților.

Activitățile se vor concentra pe raioanele Leova, Edineț și Strășeni. Programul este o inițiativă a Echipei Europa, finanțată și implementată de către Uniunea Europeană, Germania, Austria și Polonia.

În discursul său de început, Ambasadorul Uniunii Europene La Chișinău, Excelența Sa, Jānis MAŽEIKS a menționat: „Programul„EU4Moldova: Comunități Locale” este important pentru noi în sensul larg al cooperării UE-Moldova, din mai multe motive. În primul rând, programul se concentrează pe dezvoltarea zonelor rurale, îmbunătățirea calității vieții în întreaga țară, crearea de șanse egale pentru toți, fără a lăsa pe nimeni în urmă. În al doilea rând, aceasta este o inițiativă ECHIPEI EUROPA. Aceasta Include nu numai contribuirea în comun a resurselor financiare semnificative,ci și a expertizei, tehnologiilor și celor mai bune practici, precum și alinierea abordărilor pentru a ajuta Moldova să avanseze în noul său rol, de țară candidată la aderarea la UE”.

Dumitru UDREA, Secretar General al Guvernului, de asemenea, a salutat lansarea programului: „De-a lungul anilor, ţara noastră a beneficiat de un număr considerabil de proiecte de dezvoltare, realizate cu suportul financiar şi tehnic al Uniunii Europene. Și de această dată, UE acordă un pachet de asistență prin intermediul unui program foarte complex – „EU4Moldova: Comunități Locale”, care-și propune să îmbunătățească calitatea vieții în comunitățile din mediul rural”.

Cu un buget total de 27,4 milioane de euro, programul este așteptat să-și atingă obiectivele până în decembrie 2025. „EU4Moldova: Comunități Locale” este implementat alături de mai multe instituții guvernamentale, reprezentanți ai sectorului de afaceri și ai societății civile. Cancelaria de Stat a Republicii Moldova este principalul partener politic al programului.

Programul „EU4Moldova: Comunități Locale” este finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone – Asistența Poloniei; și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL (SFPL) în Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button