fbpx

Pentru Moldova propune modificări în sectorul farmaceutic și la politica bugetar-fiscală

Deputații platformei Pentru Moldova au făcut astăzi apel la colegii lor din Parlament să înceteze criticile și să sprijine câteva inițiative legislative în domeniul farmaceutic. Potrivit lor, acestea sunt menite să sporească accesul cetățenilor la medicamente eficiente, la prețuri mai mici.

Pentru Moldova a anunțat și un șir de amendamente propuse la proiectul politicii bugetar-fiscale, în contextul pandemiei de COVID-19. Deputații își îndeamnă colegii să sprijine proiectele de lege care prevăd crearea farmaciilor mobile, plafonarea adaosului comercial la medicamentele compensate, instituirea rețetei electronice, dar și alte prevederi care vor facilita accesul oamenilor la medicamente la un preț decent și tratamente eficiente.

„Aceste inițiative sunt eminamente sociale, iar deputații ar trebui să lase la o parte orgoliile politice și să înțeleagă importanța lor pentru oameni. Societatea a obosit de certuri și răzbunări. Oamenii vor soluționarea problemelor concrete cu care se confruntă zi de zi. Lupta pentru putere nu trebuie să fie mai importantă decât viețile și sănătatea oamenilor. Pe această cale, facem apel către toți parlamentarii să susțină proiectele inițiate care vin să rezolve problemele oamenilor”, a declarat deputata Ruxanda Glavan.

Totodată, deputatul Igor Himici a făcut referire la importanța proiectelor, cu accent pe inițiativele care vor permite funcționarea farmaciilor mobile, în condițiile în care în sute de localități mici nu există farmacii, oamenii fiind nevoiți să parcurgă și zeci de kilometri până la cea mai apropiată. El a precizat că farmaciile mobile vor funcționa după exemplul magazinelor sociale mobile, un proiect lansat de Ilan Șor.

„Îndemnăm deputații din Parlament, dar și întreaga societate, să-și îndrepte privirea la astfel de soluții de succes privind îmbunătățirea vieții cetățenilor din localitățile rurale mici. Mă adresez colegilor din alte fracțiuni – dați dovadă că vă pasă, că sunteți mai presus de invidie și că puteți lăsa deoparte politica în astfel de momente grele, pentru a ajuta aceste categorii de cetățeni. Vă îndemnăm, deci, să votați un proiect de lege profund social, care oferă soluții eficiente pentru oamenii într-o perioadă complicată”, a îndemnat Igor Himici.

Platforma consideră prioritară oferirea medicamentelor gratuite pentru toți cei care se tratează acasă de COVID-19, dar și remediile necesare pentru reabilitarea post-pandemie și testarea masică a populației. De asemenea inițiativele prevăd oferirea echipamentelor de protecție adecvate și în volum suficient cadrelor medicale și non-medicale, precum și testarea periodică a angajaților din instituțiile medicale, antrenate în lupta cu COVID-19, oferirea indemnizației unice de 100.000 de lei în cazul decesului unui lucrător medical.

CITEȘTE ȘI:

„Câteva sute de pagini de amendamente”: Propunerile parlamentarilor pentru politica bugetar-fiscală

Articole asemănătoare

Back to top button