fbpx

„Câteva sute de pagini de amendamente”: Propunerile deputaților pentru politica bugetar-fiscală

Proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021 s-a lăsat cu „câteva sute de pagini de amendamente”, a anunțat președintele în exercițiu, Igor Dodon. Așadar, deputații au venit cu un șir de modificări la Legea Bugetului, unele dintre ele fiind, în special, vociferate publicului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Fracțiunile parlamentare au publicat mai multe modificări pe care și le doresc la politica bugetar-fiscală. Iată care sunt cele mai importante dintre ele, potrivit deputaților:

Amendamentele fracțiunii PAS

  • Cota 0% la impozitul pe venit reinvestit pentru microîntreprinderi (întreprinderi cu până la nouă angajați).

Potrivit, deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate, măsura îi va ajuta pe cei mai vulnerabili agenți economici.

Îi vor stimula să-și mențină angajații, să plătească salariile și să investească mai mult în producție. Peste 50.000 de întreprinderi vor beneficia de această măsură, cu costuri neglijabile pentru stat (15-20 milioane lei)”, s-au expus reprezentanții fracțiunii în cadrul unui briefing de presă.

  • Eliminarea penalităților la întârziere la plata impozitelor din perioada 2020-2021, în cazul în care datoriile se eșalonează.

În perioadă crizei pandemice, mulți agenți economici, în special cei din domeniul HoReCa, au avut mari dificultăți în a-și onora obligațiile fiscale la plata contribuțiilor sociale la salarii. În cazul apariției acestor întârzieri, autoritățile trimit ordine de incasso, prin care datoria se extrage automat din conturile agenților economici. Credem că este un tratament mult prea dur pentru companiile care înainte își onorau toate obligațiunile înainte de criză”, precizează legiuitorii.

  • Majorarea programului de garantare a creditelor până la 2 miliarde de lei.

Deputații PAS consideră că programul actual de garantare nu este suficient.

Până acum s-au oferit garanții de aprozimativ 200 de milioane lei, ceea ce reprezintă doar 0.1% din PIB. Spre comparație, în România, programul de garantarea a creditelor, în valoare de 1% din PIB, a fost absorbit in doar o lună de la lansare. Noi propunem simplificarea criteriilor de acordare: programul să fie disponibil IMM-urilor care nu au avut restanțe la buget până la criză și care au înregistrat scădere a veniturilor de 40% în perioada aprilie-noiembrie 2020”.

  • Cotă de 12% TVA pentru tranzacțiile în cadrul comerțului electronic.„Comerțul electronic se dezvoltă foarte lent, cu o cotă de doar 1% din totalul vânzărilor. Măsura va stimula mai mulți agenți economici iasă pe alb. Mai puțină evaziune și mai multe tranzacții transparente este doar în beneficiul economiei și cetățenilor”, afirmă fracțiunea PAS.

Peopunerea fracțiunii PSRM

  • Aplicarea cotei TVA de 12% în agricultură din 1 iulie 2021, nu de la începutul anului

Parlamentarul socialist Petru Burduja a explicat că impunerea acestei măsuri din 1 ianuarie 2021 „va crea probleme economice fermierilor, care nu au reușit încă să-și vândă toată producția recoltată în acest an și care și-au procurat îngrășăminte și fertilizanți, conform TVA în vigoare”.

Modificările propuse de fracțiunea Platformei DA

  • Păstrarea scutirilor personale pentru soții/soțiile neîncadrați în câmpul muncii (beneficiarii acestor scutiri în primul rând sunt familiile celor care muncesc peste hotare);
  • Neadmiterea majorării drastice a amenzilor pentru antreprenori și a majorării TVA pentru producția agricolă;
  • Introducerea facilităților fiscale pentru businessul mic și mijlociu;
  • Neadmiterea plafonării taxelor locale și impozitării suplimentare ale unor venituri autorităților publice locale, precum și păstrarea scutirii de 15 % la plata impozitului pe bunurile imobiliare;
  • Neadmiterea introducerii impozitului pe venit pentru dobânzile persoanelor fizice și a accesului pe piață a medicamentelor neautorizate;
  • Neadmiterea introducerii schemei cu țigarilos, care ar prejudicia statul cu 160 milioane de lei în formă de accize neplătite;
  • Păstrarea regimului fiscal actual pentru persoanele care desfășoară activitate liberă în domeniul justiției;
  • Majorarea salariilor la cadrele didactice care lucrează cu copii cu dizabilități;
  • Păstrarea facilităților fiscale pentru Asociațiile obștești ale persoanelor cu dizabilități.

Modificările fracțiunii PDM

  •  Partidul Democrat din Moldova a înregistrat în Parlament un amendament, prin care solicită majorarea cu 52,7 milioane de lei a bugetului pentru teatre, circuri şi organizaţii concertistice, pentru suplimentarea cu 30% a salariilor actorilor şi artiştilor.

Din păcate salariile actorilor şi artiştilor muzicieni de toate categoriile sunt încă mici şi nu acoperă nici pe departe necesităţile oamenilor care sunt angajaţi în acest domeniu. Un actor începător poate lua un salariu de până la 4600 lei pe lună. Vânzările de bilete ofereau posibilitatea de a suplimenta salariile acestora până la 6500 lei pe lună şi asta e doar un exemplu, cel pentru începători”, a declarat Monica Babuc.

  • Democrații vor modificarea formulei de finanţare a instituţiilor de învăţământ.

Scopul amendamentului este de a oferi suportul bugetar necesar pentru a acoperi cel puţin parţial deficitul bugetar cu care se confruntă instituţiile de educaţie din sate. Este absolut necesar să identificăm o soluţie şi să modificăm formula de finanţare, astfel încât aceasta să corespundă necesităţilor şcolii şi oamenilor”, a afirmat Babuc.

  • Majorarea Fondului naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural

Grupul parlamentar Pentru Moldova a precizat, în cadrul unei conferințe de presă că au un șir amendamente la politica bugetar-fiscală, în domeniul medical și farmaceutic, însă nu au specificat fiecare modificare propusă în parte.

Fracțiunile parlamentare care nu au fost incluse în listă nu și-au prezentat public, până la această oră, propunerile pentru modificarea politicii bugetar-fiscale.

Amendamentele înaintate de deputați urmează să fie avizate de Guvern.

Citește și: Ce prevede politica fiscală și vamală pentru anul 2021, aprobată de Guvern

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button