fbpx

PAS caută o soluție la Curtea Constituțională: Solicită judecătorilor să-și modifice decizia privind rolul majorității parlamentare

Parlamentarul Oazu Nantoi a sesizat Curtea Constituțională (CC). Mai exact, deputatul solicită examinarea posibilității revizuirii unei hotărâri a magistraților care se referă la rolul majorității parlamentare. Nantoi afirmă, în demersul său, că „obligativitatea propunerii pentru funcția de prim-ministru a candidatului desemnat de majoritatea parlamentară, impusă președintelui statului, este una anticonstituțională, deoarece ea îl privează univoc pe președintele statului de dreptul de a desemna candidatul”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În context, Nantoi își argumentează poziția afirmând că hotărârea din 2015 a judecătorilor „a fost adoptată ținându-se cont de faptul că, la acel moment, președintele era ales de către Parlament, însă, ulterior a fost schimbată modalitatea de alegere a șefului statului, astfel că preşedintele Republicii Moldova este ales de popor”.

„În acest caz, candidatul la funcția de prim-ministru va fi „desemnat” de pretinsa majoritate parlamentară, care nu este prevăzută de Constituție și, respectiv, nu este prevăzut dreptul majorității de a „desemna” candidatul la funcția de prim-ministru, în detrimentul atribuțiilor președintelui statului”, a argumentat parlamentarul.

Textul integral al sesizării poate fi văzut aici.

Drept urmare, Nantoi solicită Înaltei Curți „să fie examinată posibilitatea revizuirii Hotărârii Curții Constituționale din 6 august 2020 în ceea ce privește conceptul de formalizare a majorității parlamentare”.

ZUGO amintește că, la 6 august 2020, CC a hotărât cp președintele Republicii Moldova este obligat să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară formalizată în timpul consultărilor. În caz contrar, șeful statului poate fi suspendat și demis din funcție.

Totuși, acesta poate desemna un candidat după propriul plac dacă în Legislativ nu există o majoritate absolută.

Menționăm că socialiștii consideră că președinta Maia Sandu a avut o tentativă de uzurpare a puterii, după ce a propus-o repetat pe Natalia Gavrilița drept candidată la funcția de prim-ministră. Totodată, deputații PSRM susțin că vor sesiza Curtea Constituțională pe marginea acestui caz.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button