fbpx

„Omicron ar fi putut să apară în organsimul unei persoane infectate cu HIV”. Precizările Ministerului Sănătății privind evoluția pandemiei

Ministerul Sănătății a ținut marți, 30 noiembrie, o conferință de presă privind evoluția situației epidemiologice din Republica Moldova, în contextul apariției noii tulpini COVID-19, Omicron.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Astfel, secretara de stat a Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, a declarat că numărul înregistrat de cazuri a coborât cu 60% din amplitudinea maximă a valului pandemic curent, care a fost înregistrat la mijlocul lunii octombrie.

Noile cazuri de COVID-19, în descreștere

„Datele bilanțului săptămânal arată că numărul de cazuri noi înregistrate a constituit 4238, ceea ce constituie o reducere cu peste 20% comparativ cu săptămâna precedentă. Circa 40% din aceste cazuri au fost înregistrate în regiunea transnistreană, unde la moment este înregistrat cel mai intens proces epidemic”, a precizat secretara de stat.

Totodată, numărul de pacienți spitalizați este, de asemenea, în scădere.

„În săptămâna precedentă media numărului de pacienți spitalizați în ultimele șapte zile a constituit 1544 de persoane. Este cu 22% mai puțin față de săptămâna precedentă”, a mai declarat Svetlana Nicolaescu.

27% din populația Republicii Moldova a fost vaccinată anti-COVID-19

Peste 27% din populația Republicii Moldova a fost imunizată cu schema completă împotriva COVID-19. Secretara de stat a menționat că cea mai mare rată de imunizare este în capitală – circa 40%. În ultima săptămână, au fost administrate 23.000 de doze de vaccin. Ea a precizat că autoritățile sunt îngrijorate de ritmul lent de imunizare.

Omicron ar fi putut să apară în organismului unei persoane infectate cu HIV

Secretara de stat a venit și cu detalii privind noua tulpină COVID-19, Omicron, care a ajuns și pe continentul european.

„Se presupune că Omicron a apărut în luna octombrie în Africa de Sud și cel mai probabil este urmare a unei infectări a unui pacient cu imunodeficiență. Este vorba despre o persoana cu infecția netratată HIV. Persistența acestui virus pentru un timp îndelungat în organismul unei persoane imuno-deprimate a și determinat acest număr semnificativ de mutații. Omicron a fost detectată pentru prima data la 11 noiembrie în Botswana. Până la 29 noiembrie, deja sunt 33 de cazuri confirmare de Omicron, raportate de opt țări din UE. Mai exact: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Țările de Jos, Italia, Portugalia”.

Ministerul Sănătății recomandă cetățenilor să evite călătoriile în țările afectate de Omicron.

„În contextul epidemiologic actual, când avem o incertitudine asociată cu evoluția rapidă a situației în ceea ce privește noua tulpină – Omicrom, o recomandare adițională, care s-a regăsit și în decizia CNSP este și evitarea călătoriilor în zonele afectate, vorbim în special de continentul African. Este foarte important ca persoanele care au vizitat țările cu probabilitatea de infectare, să monitorizeze starea lor clinica, să monitorizeze simptomele și la apariția primelor simptome să se adreseze la medic pentru a fi testați în modul corespunzător”, mai susține secretara de stat a Ministerului Sănătății.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button