fbpx

O expoziție de documente secretizate este vernisată la Biblioteca Națională

O expoziție de documente „Istoria memoriei prin „ceața” timpurilor” este vernisată la Biblioteca Națională. Expoziția prilejuită demarcarea a 190 de ani de la fondarea Bibliotecii Naţionale cuprinde un spectru variat de documente secretizate din colecțiile bibliotecii, transmite IPN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Expoziţia reflectă colecţiile speciale secretizate denumite Fond Secret (Секретное хранение), interzise sub eticheta de fascist, cum ar fi: lucrările de istorie şi geografie care vizau problema Basarabiei, calendarele, almanahurile populare din perioada 1918-1944, lucrările personalităţilor devenite indezirabile pentru noul regim politic şi alte materiale care puteau aduce prejudicii regimului comunist.

În perioada comunistă, în bibliotecile țărilor din componența URSS a existat o cenzură a cărții și a altor tipuri de documente, denumite generic cărțile din Fondul Secret. După cel de-al Doilea Război Mondial, din colecțiile bibliotecilor țărilor care făceau parte din URSS au fost scoase din circulație publicațiile conținutul cărora ar fi putut contribui la promovarea antisovietismului, antirusismului. Cărțile erau închise în încăperi speciale, având toate mențiunea Fond Secret (Секретное хранение) pe pagina de titlu sau verso-ul ei, iar publicul nu avea acces decât cu aprobare specială.

Potrivit Bibliotecii Naționale, a fost o lovitură dură dată bibliotecilor prin eliminarea din circuitul curent a celor mai valoroase cărţi ale culturii cu urmări grave asupra accesului la lectură a generaţii întregi de elevi şi studenţi, dar și a altor categorii de utilizatori ai bibliotecii, în special intelectuali.

După 1990, odată cu obținerea independenței Republicii Moldova și a statutului de Bibliotecă Națională, s-a trecut la integrarea colecțiilor interzise în colecțiile cu acces liber pentru public, în așa fel cărțile, care odinioară reprezentau modul de gândire a vechiului regim, au devenit accesibile tuturor utilizatorilor.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 17 august-17 septembrie.

Articole asemănătoare

Back to top button