fbpx

Noi detalii despre dosarul fraudării subvențiilor din fondurile oferite de Banca Mondială. Reacția AIPA

Centrul Național Anticorupție (CNA) informează că de comun cu procurorii instrumentează o cauză penală, începută pe 4 ianuarie 2021, pe faptul abuzului de serviciu, care ar fi fost comis de un grup de persoane publice din cadrul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Funcţionarii sunt suspectaţi că, prin înțelegere prealabilă cu beneficiarii de subvenții și alţi terţi, ar fi constituit un grup infracțional și ar fi obţinut venituri ilicite din Fondul de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR), precum şi din alte surse externe.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Schema de obținere a mijloacelor financiare ar rezulta în evaluarea pozitivă și aprobarea pentru achitare de către AIPA a cererii de acordare a subvenției, contrar normelor legale. Potrivit materialelor de urmărire penală, s-a stabilit că din 2019 până în prezent, factori de decizie ai Direcției autorizarea plăților a AIPA, împreună cu alţi conducători de nivel înalt din cadrul Agenţiei, ar  fi achitat subvenţii din FNDAMR şi din proiecte de asistenţă financiară externă în valoare de peste 100 de milioane de lei, inclusiv de la Banca Mondială, unor solicitanţi care nu ar corespunde condițiilor obligatorii și criteriilor de eligibilitate.

În urma documentării cazului, s-a stabilit că mai multe companii beneficiare de subvenţii sunt conduse de rude şi interpuşi, care se află în conflict de interese cu funcţionarii publici responsabili de autorizarea plăţilor. De asemenea, s-a constatat că mai multe companii ar fi beneficiat de subvenţii, contrar normelor legale, după ce au acceptat să transmită unor responsabili ai AIPA un comision de 10% din valoarea lor.

Vineri dimineaţa ofiţerii au descins cu percheziţii la  birourile şi domiciliile angajaților din cadrul AIPA, dar şi la oficiile întreprinderilor și gospodăriilor țărănești care au beneficiat de subvenții şi care ar fi fost favorizate de către angajații din cadrul AIPA? șeful adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, şeful Direcției autorizare plăți şi șeful Direcției administrare și aprobarea proiectelor, dar şi la biroul directorului executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova.

Totodată, sediile a 17 întreprinderi, care au beneficiat de subvenţii, au fost supuse percheziţiilor. Este vorba despre întrerpinderi şi gospodării ţărăneşti cu sediile la Chişinău, Rîşcani, Donduşeni, Anenii Noi, Străşeni, Comrat, Floreşti, Nisporeni, Teleneşti şi Orhei. Ofiţerii CNA şi procurorii au ridicat probe relevante pentru cauz, inclusiv suporturi electronice de stocare a datelor informatice, documente, înscrisuri, corespondență, înscrieri de ciornă, dosare de subvenționare, precum şi mijloace bănești.

Drept urmare, AIPA a anunțat că este interesată ca de către colaboratorii săi să nu fie admisie abateri și că va acorda suportul necesar CNA în investigațiile desfășurate.

Articole asemănătoare

Back to top button