fbpx

Fermieri și agricultori, sub lupa CNA. Ofițerii investighează presupuse fraude ce țin de subvenții și bani oferiți de Banca Mondială

Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii desfășoară acțiuni de urmărire penală care vizează o schemă de corupție din care fac parte funcționari de rang înalt ai Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA), ai Federației Naționale a Fermierilor din Moldova (FNFM), dar și mai mulți agenți economici care își desfășoară activitatea în domeniile respective. Vineri dimineața au loc percheziții la sediile organizațiilor vizate, la domiciliile unor șefi de subdiviziuni ai instituțiilor, dar și la un șir de companii cu sediile în mai multe localități din centrul, sudul și nordul țării.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Faptele ilicite, de care sunt suspectați funcționarii AIPA și complicii lor se referă la presupusa fraudarea procesului de acordare a subvențiilor în agricultură, prin favorizarea unor întreprinderi cu care s-ar afla în conflict de interese. De asemenea, suspecții ar fi pretins 10 % din fondurile acordate altor agenți economici.

Potrivit probelor acumulate, subvențiile ar fi fost acordate în mod netransparent și cu abateri grave de la legislația în vigoare. Banii proveneau din fondurile de asistență financiară a partenerilor externi, inclusiv de la Banca Mondială, dar și din bugetul de stat.

Perioada examinată de procurori și anchetatorii CNA este 2019-2021. Fondurile atrase de AIPA pentru acordarea de subvenții, în acest interval, depășește 100 de milioane de lei doar din asistența externă.

Articole asemănătoare

Back to top button