fbpx

Municipalitatea a semnat un contract pentru sortarea a 190.000 de tone de deșeuri. Care sunt avantajele

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că Î.M. Regia „Autosalubritate” va semna cu compania SRL ”ABS” un contract, care prevede prestarea serviciilor de sortare a deșeurilor, colectat zilnic, în orașul Chișinău și în suburbii.
Compania respectivă a fost desemnată câştigătoare în urma achiziției publice.
Contractul va fi semnat în zilele următoare și va fi valabil pe o perioadă de 5 ani.
Toate deșeurile colectate din oraș, aproximativ 190 000 tone/an vor fi trimise spre sortare, indiferent dacă au fost sortate la sursă sau nu, iar acest lucru va permite în 2023, reciclarea a peste 10% din masa deșeurilor sau cca 40/45% din volumul deșeurilor”, se arată în postarea făcută de primar.
La prima etapă se vor identifica spre reciclare:
– hârtia/cartonul;
– plasticul;
– metalul;
– sticla.
Pentru prima etapă, Î.M. Regia „Autosalubritate” va achita 120 lei/tona spre sortare (cu TVA) câștigătorului licitației.
La a doua etapă, care va fi inițiată peste aproximativ 1,5 ani, sortatorul va fi obligat să identifice spre reciclare și RDF-ul din deșeuri, ceea ce va aduce la reciclarea a peste 20% din toată masa deșeurilor colectate din oraș (peste 38 000 tone) sau aproximativ 70% din volumul deșeurilor transmise spre sortare.
Suma totală a contractului este 217,5 mil. lei (cu TVA)”, se mai arată în comunicatul emis de Ceban.
Sortatorul va fi obligat să recicleze toate tipurile de deșeuri menționate pe contul propriu, adițional fiind obligat să recicleze și astfel de deșeuri precum sunt: pneurile de cauciuc, mobilier, etc.
Avantajele semnării contractului:
– Chișinăul va deveni primul oraș din Moldova care va recicla o masă atât de mare de deșeuri și care va îndeplini obiectivele setate la nivel național;
– Chișinăul va deveni orașul cu cel mai mare coeficient de reciclare din regiune;
– Această soluție vine să rezolve imediat lacunele din sistemul de sortare a deșeurilor, iar Primăria municipiului Chișinău, între timp, dezvoltă și alte soluții de sortare și reciclare, care vor permite majorarea coeficientului de sortare și reciclare a deșeurilor.
– La depozitul de deșeuri de la Țînțăreni vor ajunge doar deșeurile care au o rată potențială diminuată de poluare a mediului;
– Toți cei care sortează la sursă – vor avea siguranța că efortul lor nu este zadarnic, fiind siguri că toate deșeurile menționate nu vor fi înhumate la depozit.
Vom face şi campanii de informare despre cum trebuie să sortăm deșeurile și rugam mass-media să ne ajute pentru a informa cetățenii”, a conchis Ion Ceban.
Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button