fbpx

Motivul scumpirii carburanților din ultima perioadă. ANRE: „În pofida acestui lucru, avem printre cele mai mici prețuri din Europa”

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță că ultimele majorări ale prețurilor la carburanți se datorează creșterii cotațiilor Platts pentru produsele derivate din petrol la bursele internaționale, indicator care stă la baza metodei actuale de determinare a nivelului prețurilor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Având în vedere faptul că Republica Moldova nu are producție proprie și importă 100% din necesarul de produse petroliere din afara țării, fluctuațiile pe piețele internaționale se reflectă inevitabil la nivelul prețurilor la pompă pentru consumatorii finali.

Doar pe parcursul săptămâni precedente, cotațiile Platts la benzină au crescut cu circa 100$/tona, iar la motorină cu circa 50 $/tona.

„În același timp, conform datelor publicate de către Globalpetrolprices.com, la situația din 31.10.2022, prețurile stabilite de către ANRE rămân a fi în continuare unele din cele mai mici de pe continentul european. Prețuri mai joase decât în Republica Moldova pot fi găsite doar în Federația Rusă, Belarus și Turcia, țări care dispun de capacități proprii semnificative de producere și care reprezintă jucători importanți în lanțul logistic regional de utilizare a petrolului rusesc”, anunță instituția.

Citește și: Săptămâna începe cu scumpiri la carburanți. Prețurile la benzină și motorină afișate de ANRE

 

Articole asemănătoare

Back to top button