fbpx

Ministra Mediului, despre moartea copilei de la Parcul „Alunelul”: Primăria face politică dintr-o tragedie

Iuliana Cantaragiu acuză autoritățile municipale de politizarea cazului tragic petrecut în Parcul „Alunelul” luna trecută, unde o fetiță de un an și două luni a murit strivită de creanga uscata a unui copac. Ministra Mediului susține că Primăria a pasat responsabilitatea spre Agenția de Mediu, asta deși municipalitatea nu a solicitat instituției tăierea copacului. Acest lucru poate fi confirmat și de documentele care au fost trimise Procuraturii, declară Cantaragiu.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Chiar dacă era zi de week-end, am chemat toată lumea la serviciu să verifice. S-au verificat documentele și de acum trei ani și într-adevăr, nu au fost astfel de solicitări. Din punct de vedere birocratic, Agenția de Mediu a respectat toate solicitările. Primăria poate spune orice fel de povești. Noi intenționat am publicat toate documentele ca să evităm speculațiile. Primăria face politică dintr-o tragedie de genul ăsta. În parcul Alunelul, autorizație pentru tăriere s-a solicitat pentru un singur plop”, a declarat Cantaragiu la o emisiune de la RliveTV.

Șefa Ministeriului Mediului recunoaște că procesul de înlăturare și curățare a copacilor este birocratizat și anevoios, iar acest lucru este accentuat și de lipsa de personal la Agenția de Mediu și la Inspectoratul de Mediu.

„Am tot avut întrevederi cu autoritățile publice locale care invocau că au probleme cu obținerea autorizațiilor privind tăierile. Noi avem o constrângere de personal, asta este realitatea. Așa cum este reglementat astăzi procesul, pentru toate tipurile de tăieri trebuie să se ceară autorizații. Volumul de lucru pentru procesarea unor astfel de cereri este imens. Sunt peste 2 mii de cereri pe parcursul anului și sunt doar 3 persoane în cadrul Agenției care procesează documentele. Inspectorii trebuie să verifice aceste solicitări. Și ei sunt puțini, sunt 200 în toată țara”, a mai adăugat ministra Mediului.

Amintim că o bucată dintr-un copac a căzut peste o fetiță de 1 an și 2 luni, sâmbătă, 14 mai, în parcul Alunelul din sectorul Buiucani al capitalei. Micuța a murit la spital din cauza traumelor primite.

Luni, 16 mai, Procuratura municipiului Chișinău a informat despre inițierea unui dosar penal pornit pe neglijență în serviciu a persoanelor publice. La această etapă, urmărirea penală este în plină desfășurare, la moment fiind efectuate mai multe acțiuni de urmărire penală.

Marți, 17 mai, primarul Chișinăului a anunțat că directorul „Asociației de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, Serghei Carp, va fi demis din funcție.

Articole asemănătoare

Back to top button