fbpx

Ministerul Mediului atenționează: În Chișinău s-au înregistrat depășiri ale mediei zilnice pentru poluanți atmosferici

Ministerul Mediului și Agenția de Mediu atenționează asupra nivelului ridicat de poluare a aerului. Pe 23 și 24 decembrie curent, în Chișinău s-au înregistrat depășiri ale mediei zilnice cu 2,4 ori pentru poluanții atmosferici PM10.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Conform datelor obținute de la stația de monitorizare a calității aerului, care este instalată în preajma unei intersecții aglomerate, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt cu str. Mihai Viteazu, pe 24 decembrie curent, a fost înregistrată o maximă de 121,36 mikrogram /m3 pentru particulele în suspensie cu diametrul de 10 mikrometri (PM10 mkm), limita fiind de 50 mikrog/m3, ceea ce indică o depășire de 2,4 ori a standardelor de calitate pentru PM 10.

Aceasta depășire semnificativă a fost condiționată atât de condițiile meteorologice, cât și de nivelul ridicat a traficului rutier, fumul și funinginea de la încălzirea locuințelor.Majorarea indicatorilor au fost influențați de condițiile meteo, vânt slab, prezența straturilor de reținere și a aerului cețos, anunță Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Agenția de Mediu este în alertă privind depășirea poluanților în aer. La moment se caută soluții pentru a diminua nivelul de poluare a aerului atmosferic. În opinia directorului Agenției de Mediu, dl Gîlcă este necesar implicarea agenților de poliție pentru a fluidiza traficul rutier prin redirecționarea acestuia de pe cele mai aglomerate străzi ale capitalei.

Totodată, Agenția de Mediu reamintește că, în cazul condițiilor meteorologice nefavorabile, agenții economici care sunt cei mai mari poluatori, sunt obligați să treacă la un alt regim redus de lucru, pentru a diminua poluarea, mai cu seamă, în orele de vârf. În acest sens, facem apel la CET, fabrica de sticlă, uzinele de ciment, fabricile de producere a materialelor de construcție etc., care trebuie să se supună prescripțiilor Agenției de Mediu și să contribuie la reducerea poluării, în special cu PM10, având semnate acorduri de participare la diminuarea poluării aerului atmosferic.

Ministerul Mediului atrage atenția reprezentanților mediului de afaceri, societății civilă, populației asupra necesității de conformare la cadrul normativ de mediu și depunerea eforturilor la minimizarea poluării mediului, fie prin modernizarea tehnologică, fie prin automatizarea procesului de producere, fie folosirea prin circuit închis a vaporilor și fumului pentru încălzirea spatiilor, fie prin utilizarea tehnologiilor prietenoase mediului de separare și sedimentare a particulelor în suspensie etc.

„Autoritățile din domeniul mediului depun eforturi la identificarea mecanismelor de subvenționare a celor care respectă cadrul normativ de mediu și asupra procesului de modernizare și automatizare a rețelei naționale de monitorizare a aerului atmosferic. La moment, grație partenerilor de dezvoltare GIZ avem o stație modernă, care difuzează în timp real informații veridice și operative despre gradul de poluare a aerului în capitală. Acesta este un exemplu de bune practici europene, de asemenea, model de conformare la condițiile UE”, se arată într-o notă a ministerului.

Articole asemănătoare

Back to top button