fbpx

George Soros: Poate fi începutul celui de-al Treilea Război Mondial și civilizația noastră poate să nu supravieţuiască

Miliardarul american George Soros a atenţionat că civilizaţia „ar putea să nu supravieţuiască” războiului din Ucraina, apreciind totodată că Europa ar putea fi într-o „poziţie mai puternică” decât crede în ceea ce priveşte gazul rusesc, france24.com, citat de Agerpres.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Invazia (Ucrainei de către Rusia) a fost poate începutul celui de-Al Treilea Război Mondial şi civilizaţia noastră poate să nu-i supravieţuiască”, a declarat Soros într-un discurs susţinut la Davos (Elveţia), în marja reuniunii Forumului Economic Mondial.

„Cel mai bun şi singurul mod de a ne proteja civilizaţia este de a-l învinge pe Putin cât mai repede posibil”, a insistat el.

Una dintre armele utilizate de ţările occidentale constă într-o serie întreagă de sancţiuni economice împotriva Moscovei. Uniunea Europeană are însă probleme în a se pune de acord asupra ultimului pachet de măsuri, pentru că unele ţări membre sunt foarte dependente de hidrocarburile ruseşti pentru aprovizionarea lor în energie şi sunt reticente în a adopta noi sancţiuni.

„Eu cred că Putin este foarte inteligent şi într-un fel îi dictează Europei, ameninţând cu tăierea gazului. Însă în realitate dosarul lui este mai puţin solid decât crede el”, a declarat George Soros.

În acest sens, Soros argumentează că Rusia a creat în mod intenţionat o situaţie de sărăcie iarna trecută, stocându-şi gazul mai degrabă, decât să-l trimită în Europa, ceea ce a majorat preţurile, şi de asemenea şi-a umplut rezervoarele care vor fi „pline până în iulie”.

„Preşedintele rus este într-o criză şi a reuşit într-un mod sau altul să îngrozească Europa. Or, el este într-o situaţie tensionată. Trebuie să facă ceva cu acest gaz şi singurul loc care poate să-l absoarbă, pentru că acolo sunt conducte, este Europa”, a subliniat miliardarul.

El a precizat că a explicat acest lucru într-o scrisoare adresată premierului italian Mario Draghi, la care, spune el, nu a primit încă răspuns.

George Soros a pus sub semnul întrebării în special politica fostului cancelar federal german Angela Merkel, pentru a explica dependenţa, potrivit lui, încă „excesivă” a Europei faţă de hidrocarburile ruseşti.

Ea a aprobat acorduri speciale cu Rusia pentru furnizarea de gaz şi a făcut din China cel mai mare partener al Germaniei pentru exporturi. Aceasta a făcut din Germania ţara care afişează cea mai bună performanţă (economică) în Europa, dar acum există un preţ greu de plătit„, a spus el.

În afară de Vladimir Putin, miliardarul l-a criticat din nou pe preşedintele chinez Xi Jinping, calificându-i pe amândoi drept „cei doi dictatori”.

Astăzi, China şi Rusia reprezintă cea mai mare ameninţare pentru o societate deschisă„, a afirmat Soros.

Articole asemănătoare

Back to top button