fbpx

Membru CSS, despre cererea de aderare la UE: Nu vom fi primiți în regim fulger. E un proces complex care durează 5-10 ani

Iulian Groza, membru al Consiliului Suprem de Securitate (CSS), afirmă că „semnarea cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu înseamnă că suntem deja în proces de aderare”. Potrivit lui acest lucru complex și trebuie să întrunim toate criteriile pentru a deveni membri UE.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„Este important să înțelegem că aceasta nu înseamnă că Moldova, alături de Ucraina și Georgia vor fi primite în regim fulger în UE. Depunerea cererii nu înseamnă că deja suntem în proces de aderare. Avem nevoie, în primul rând, de o promisiune politică de la cele 27 țări-membre UE și instituții UE că ce e scris în articolul 49 al Tratatului UE se activează pentru noi – Ucraina, Moldova și Georgia.

Aderarea este un proces complex și trebuie să întrunim toate criteriile, să negociem și să semnăm tratatul de aderare si, după finalizarea procedurilor de ratificare și intrare în vigoare, să devenim membri UE. Procesul acesta de regulă durează 5-10 ani, poate și mai mult.

Astăzi este importat să înceapă acest proces, să obținem o promisiune de aderare, o perspectivă europeană la fel cum au primit-o țările din Balcanii de vest la Summit-ul de la Thesaloniki din 2003, după războiul din Balcani. Dacă ne vom face lecțiile atunci poate repetăm performanța Croației, care astăzi este unica țara din țările din Balcani de vest membră a UE.

Republica Moldova este o țara europeană și tot ce am văzut eu în ultime zile, unitatea în fața crizei umanitare și solidaritatea față de poporul Ucrainean, îmi întărește încrederea că noi putem să folosim aceiași energie pentru a întări statul de drept, instituțiile democratice, să avansăm integrarea noastră economică cu UE și astfel sa devenim membri ai Uniunii Europene. Moldova are nevoie de o promisiune clară de aderare la Uniunea Europeană.

Deci așteptăm Summit-ul extraordinar de la Paris anunțat pentru 11 Martie 2022. Așteptăm primul semnal”, susține Iulian Groza.

Amintim că joi, 3 martie, R. Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană.

„Dacă unele decizii au nevoie de timp, altele trebuie luate prompt și hotărât, folosind oportunitățile oferite de peisajul schimbător al lumii. Trebuie să acționăm imediat atunci când ne-o cer circumstanțele și vedem clar oportunitatea de a putea asigura generațiilor viitoare un trai mai sigur, mai bun. Realizarea acestui obiectiv este datoria noastră față de cetățeni”, a declarat Maia Sandu.

Articole asemănătoare

Back to top button