fbpx

Medici, despre situția COVID-19 în R. Moldova: Suntem la apogeul acestui val pandemic

Reprezentanții Ministerului Sănătății anunță o ușoară descreștere a numărului de pacienți diagnosticați cu COVID-19. Cifra este în scădere cu 12% față de săptămâna trecută. Totuși, înregistrăm, în continuare, un număr mare de forme grave ale bolii și un număr record de decese. Potrivit specialiștilor, cel mai probabil asistăm la un apogeu al acestui val pandemic, care arată că deși numărul persoanelor infectate va fi în scădere, numărul pacienților care pierd lupta cu boala va rămâne ridicat încă 2-3 săptămâni, notează IPN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Daniela Demișcan, șefa Direcției în domeniul sănătății publice a Ministerului Sănătății spune că datele statistice arată o ușoară descreștere a numărului zilnic de infectări, ceea ce ar putea reprezenta o depășire a perioadei critice când sistemul de sănătate era sufocat de numărul mare de pacienți. Totuși, rămâne ridicat numărul persoanelor care fac forme grave ale bolii, dar și al deceselor.

În cod roșu avem municipiile Chișinău și Bălți, raioanele Vulcănești și Glodeni, dar și stânga Nistrului. Cazurile de COVID-19 au scăzut cu 12% față de săptămâna precedentă. Numărul de decese a crescut cu 5%, iar numărul persoanelor vindecate a scăzut cu 7%. Acești indicatori ne vorbesc despre o agresivitate a tulpinii Delta și despre o nerespectare a măsurilor de sănătate publică, dar și o adresare tardivă a persoanelor la asistența medicală”, a spus Daniela Demișcan în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune.

Boris Gîlca, șeful adjunct al Direcției sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, spune că povara de pe sistemul de sănătate este în descreștere, însă doar în privința cazurilor de gravitate medie. În municipiul Chișinău activează, în continuare, la capacitate maximă secțiile de terapie intensivă.

Chiar dacă se observă o ușoară descreștere a numărului de îmbolnăviri, rămânem îngrijorați în privința cazurilor foarte grave. Deja avem paturi suficiente pentru internarea pacienților cu forme medii și grave, dar avem o dificultate în privința paturilor de terapie intensivă. Ele se eliberează doar pe măsură ce pacienții decedează și asta este tragedia noastră. Sperăm că suntem la apogeul acestui val și în continuare vom avea o descreștere a numărului de cazuri. Dar chiar în condițiile numărului în descreștere de infectări, vom înregistra în următoarele 2-3 săptămâni un număr mare de decese”, a spus Gîlca.

Victor Cojocaru, șeful Clinicii de Terapie Intensivă de la Spitalul Republican „Timofei Moșneaga”, spune că instituția face cu greu față numărului mare de pacienți, din cauza surmenajului cadrelor medicale.

Dacă la începutul pandemiei era panică și frică, acum observăm că a crescut sentimentul de delăsare, masca lipsește aproape peste tot. În Terapie Intensivă avem tot ce ne trebuie, dar medicii și asistentele sunt epuizați. Este absolut necesar de a dubla cadrele medicale în Terapie Intensivă. La 14 pacienți, dintre care mulți intubați, este un medic”, a declarat specialistul.

Precizăm că marți, 9 noiembrie, au fost confirmate alte 1483 de cazuri noi de COVID-19, iar 49 de oameni au pierdut lupta cu boala. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, pe moment sunt 213 pacienți bolnavi de COVID-19 în stare extrem de gravă, iar 32 de persoane sunt supuse ventilării mecanice.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button