fbpx

Maia Sandu: Mulțumim României, datorită căreia astăzi avem curent electric în casele noastre

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a mulțumit României pentru ajutorul oferit în domeniul energiei. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă susținută joi, 10 noiembrie, alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Suntem recunoscători Comisiei Europene şi statelor membre pentru alocarea, la 1 august, a primei tranşe de 50 de milioane de euro din noul pachet de asistenţă macrofinanciară. Mulţumim pentru sprijinul bugetar adiţional de 75 de milioane de euro oferit în luna august pentru a face faţă cheltuielilor tot mai mari cu resursele energetice.

Conectarea Republicii Moldova la sursele de energie electrică din Uniunea Europeană prin reţeaua electrică continentală ENTSO-E este un adevărat colac de salvare în situaţia actuală, când nu mai putem cumpăra electricitate din Ucraina şi de la Cuciurgan.

Mulţumim tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene care ne-au oferit ajutor în această perioadă. Şi mulţumim României, datorită căreia astăzi avem curent electric în casele noastre”, a spus Maia Sandu.

„Moldova este o ţară care îşi apără cu curaj democraţia şi valorile noastre comune. Facem tot posibilul să acordăm gaze în flux invers pentru Republica Moldova de la alţi furnizori.

Cele 200 de milioane de euro sunt pentru a diversifica aprovizionarea cu gaz, iar cei 50 de milioane pot fi folosiţi pentru a susţine gospodăriile casnice şi companiile, este decizia dumneavoastră”,  spus la rândul ei șefa Comisiei Europene.

Amintim că de la 1 octombrie concernul rus Gazprom a redus nejustificat livrările de gaze către Republica Moldova. La scurt timp, pe motiv de diminuare a volumelor de gaze, Tiraspolul a anunțat reducerea livrărilor de energie către malul drept al Nistrului. De la 1 noiembrie Chișinăul nu mai primește energie de la Centrala de la Cuciurgan care asigura aproape 70 la sută din necesar după ce nu s-a ajuns la un compromis în vedere semnării unui acord pentru luna noiembrie.

România asigură astăzi Republica Moldova cu energie electrică în proporție de aproape 90 la sută prin contractele comerciale, de pe bursa de electricitate și în baza contractului de avarie. România vinde Republicii Moldova o cantitate de energie fără precedent, după cum a declarat pentru Radio Chișinău directorul companiei de stat Energocom, Victor Bânzari.

Între timp Chișinăul continuă negocierile și cu Tiraspolul în vederea semnării unui contract cu centrala de la Cuciurgan pentru luna noiembrie.

Articole asemănătoare

Back to top button