fbpx

live, update | Sesizarea Maiei Sandu privind atribuțiile Executivului interimar, examinată de CC

Curtea Constituțională (CC) examinează joi, 4 martie, sesizarea președintei Maia Sandu, după ce șefa statului le-a cerut magistraților să se expună asupra constituționalității mai multor legi cu privire la Guvern. Mai exact, CC va explica dacă într-un Executiv demisionar pot avea loc remanieri sau dacă cabinetul de miniștri în exercițiu poate semna tratate internaționale. 

Totodată, Sandu a cerut „declararea drept neconstituțională a mai multor prevederi din Legea cu privire la Guvern care țin, în special, de desemnarea miniștrilor în exercițiu exclusiv din rândul membrilor Guvernului demisionar, în condițiile în care așa ceva nu este prevăzut de Constituție și, totodată, acest lucru putând crea disfuncționalități și mai mari în gestionarea instituțiilor”.

„Expunerea Curții Constituționale pe aceste spețe va clarifica situația actuală în care s-a pomenit țara după acțiunile iresponsabile ale unor deputați în parlament, ale fostului președinte și fostului premier în încercarea de destabilizare a situației din țară. Guvernul, chiar și demisionar, trebuie să poată asigura administrarea țării, până la numirea următorului guvern. Aceasta înseamnă posibilitatea de a efectua remanieri, de a elibera și numi demnitari și funcționari publici în anumite condiții, de a accesa fonduri în anumite limite constituționale”, se arata  într-un comunicat al Președinției.

„Situația fără precedent, creată intenționat de fosta guvernare, cu scopul de a face statul și mai slab, și mai vulnerabil, în plină criză pandemică și economică, poate fi soluționată prin expunerea Curții Constituționale și clarificarea lacunelor și contradicțiilor identificate în sesizarea depusă azi”, a mai spus atunci Sandu.

Amintim că premierul Ion Chicu și-a anunțat demisia la 23 decembrie 2020. A doua zi, Chicu a anunțat, deja în calitate de premier demisionar, că ultima sa zi la Guvern va fi la 31 decembrie 2020. Totodată, el a spus că odată cu el își vor încheia raporturile de muncă și miniștrii Sănătății, Economiei și Finanțelor.

Citește și: Sandu nu acceptă demisia lui Pușcuța, Dumbrăveanu și Usatîi. Socialiștii acuză, în timp ce Președinția ia în calcul adresarea la CC

Momentan, Aureliu Ciocoi exercită funcția de premier interimar.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button