fbpx

Premierul și miniștrii Sănătății, Finanțelor și Economiei demisionează din 1 ianuarie. Declarațiile lui Chicu după întrevederea cu Sandu

31 decembrie 2020 va fi ultima zi de muncă la Guvern a premierului demisionar Ion Chicu și a miniștrilor Sănătății, Economiei și Finanțelor. Anunțul a fost făcut de Ion Chicu pe pagina sa de Facebook, după o întrevedere avută astăzi cu președinta Maia Sandu.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„În cadrul discuției am oferit șefului statului informațiile principale referitoare la cele mai importante aspecte ale funcționării statului, inclusiv situația bugetar-fiscală, pandemia, securitatea statului, aspect elegate de reintegrarea țării, relațiile cu partenerii de dezvoltare, etc.

Am informat Președinteșe țării despre faptul, că Bugetul Public Național la sfărșit de an va fi executat la venituri cu un surplus de circa 1,2 mlrd. lei față de planul stabilit pentru 2020 (în principal, din contul surplusului la Bugetul de Stat). Deficitul bugetar va fi semnificativ mai mic decît cel planificat – circa 5,5% din PIB (planificat 8%). Pînă la sfărșitul anului nici o dispoziție de plată prezentată în Trezoreria de Stat nu va rămîne nefinanțată. Pe conturile Bugetului de Stat va rămîne un sold de circa 2,5 mlrd.lei, mijloace suficiente pentru finanțarea cheltuielilor bugetare (salarii, pensii, etc) pe parcursul lunii ianuarie”, a scris premierul demisionar.

„Instituțiile medicale din țară sunt aprovizionate cu medicamente, echipamente medicale, materiale de protecție si alte consumabile, necesare pentru tratamentul persoanelor infectate cu COVID19.

Contractul pentru aprovizionarea cu gaze naturale a Republicii Moldova în anul 2021 va fi extins în următoarele zile, iar prețul orientativ în primul trimestru 2021 va fi de circa 120-122$ pentru o mie de metri cubi”, a mai scris Chicu.

Potrivit lui, pe parcursul următoarelor zile instituțiile guvernamentale vor oferi Președinției si alte informații solicitate de noul șef al statului.

Până la 31 decembrie 2020 interimatul funcției de prim-ministru va fi asigurat de mine. Tot pînă la 31 decembrie 2020 interimatul funcției de Ministru al Sănătații, Muncii și Protecției Sociale, Ministru al Finanțelor și Ministru al Economiei și Infrastructurii, va fi asigurat de miniștrii actuali, respectiv Doamna Viorica Dumbrăveanu, Domnul Serghei Pușcuța și Domnul Anatol Usatîi. Ceilalți colegi miniștri vor continua activitatea mai departe”, a anunțat Ion Chicu.

În cadrul unei emisiuni televizate la care a participat Ion Chicu aseară, 23 decembrie, premierul demisionar a vorbit în termeni de laudă la adresa celor trei miniștri. Potrivit lui, datorită lor s-a reușit, în mare măsură, adoptarea legilor bugetare și evitarea unei crize și mai mari în Republica Moldova.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button