fbpx

video | Protestul angajaților Căii Ferate. Manifestanții au înaintat revindecări și Maiei Sandu

(11:00) Manifestația s-a încheiat, iar protestatarii spun că urmează să se adreseze și la Inspectoratul Muncii. Ei vor verificarea tuturor încălcărilor care se comit la Calea Ferată.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

(10:40) Manifestanții au ieșit din Parlament indignați de ce si l-a spus. Potrivit lor, vor fi bani doar pentru a achita datoriile salariale parțial pentru o lună, iar directorul CFM va fi audiat.

Protestatarii au trecut drumul la președinție și au cerut Maiei Sandu să îndeplinească aceleași revindecări pe care le-au înaintat și Legislativului.

(09:39) Angajații CFM transmit mai multe revindecări inclusiv șefei statului și președintei Parlamentului:

  • Să se achite datoriile și recompensările ce țin de neachitare lefurilor la timp;
  • să fie luate măsuri pentru returnarea alocațiile sindicale utilizate în alte scopuri de către întreprindere:
  • să schimbe conducerea CFM și să fie demis Adrian Onceanu, șeful Căii Ferate;
  • să fie majorate salariile angajaților.

Reprezentanții protestatarilor au intrat în Parlament pentru a înainta revendicările și a discuta cu deputați.

(09:31) Manifestanții cer plecarea din funcție a șefului Căii Ferate. Aceștia scandează „Demisia”.

(09:28) În fața manifestanților a ieșit deputatul Alexandru Slusari. Potrivit lui, întreprinderea ar fi în proces de faliment. Reprezentanții angajaților Căii Ferate urmează să discute cu parlamentarii.

Conform lui Slusari, actualmente, datoriile salariale ale Căii Ferate sunt de peste 100.000 de lei.

(09:25) Manifestanții sunt de părerea că la Calea Ferată a Moldovei ar avea loc delapidări. Aceștia spun că după o licitație recentă, agentul economic învingător ar fi cerut metal, condiția fiind că va achita ulterior banii.

(09:18) Unul dintre angajați afirmă că materialele care se oferă de la depozite ar fi mai scumpe decât prețul oficial de pe piață.

(09:15) Muncitorii afirmă că șefii le-ar fi spus că nu le pot da salariile, deoarece trebuie să plătească impozite. Potrivit lor, de când nu au primit lefurile, pe unii sunt nevoiți să îi întrețină părinții pensionari.

Organizatorii îndeamnă oamenii adunați în centrul capitalei să respecte distanța socială.

(09:10) Manifestanții anunță că mai mulți angajați protestează și în regiuni. Potrivit lor, acei colegi ai lor nu au putut veni la evenimentul din capitală deoarece nu au bani.

După ce au venit dimineața în capitală din mai multe raioanele ale țării și au trecut pe la conducerea Căii Ferate (CFM) și Guvern, muncitorii au ajuns la Președinție și Parlament. Aceștia cer să li se achite salariile care nu le-au primit de mai multe luni și se arată nemulțumiți de conducerea întreprinderii.

Potrivit protestatarilor, chiar și alocațiile sindicale plătite în cadrul întreprinderii ar fi utilizate în alte scopuri. De asemenea, oamenii afirmă că șeful Căii Ferate nu vrea să discute cu ei, iar angajații spun că autoritățile „au pus un cioban” la conducerea CFM.

Printre raioanele din care au venit manifestanții se numără Bălți, Basarabeasca, Bender, Ungheni și Ocnița. „Familiile noastre duc foamea. Achitați salariile” – acesta este unul dintre mesajele pe care l-au scris muncitorii pe pancarte.

Muncitorii spun că lucrează câte 16-18 ore pe zi, iar în cadrul instituției sunt angajați familii întregi, care au rămas acum fără venit, cu mai multe probleme și datorii. Aceștia punctează că nu au posibilitatea să își cumpere strictul necesar.

Amintim că, anterior, mai mulți angajați ai Căii Ferate au anunțat că vor organiza grevă dacă întreprinderea nu va plăti datoriile salariale. Aceștia dau termen șefilor instituției până pe 10 martie.

Calea Ferată a Moldovei se confruntă cu o puternică criză, datoriile întreprinderii ajungeau în februarie la aproape jumătate de miliard de lei, iar restanțele salariale – la 35,5 milioane de lei. În context, Parlamentul a creat o Comisie specială care analizează situația economico-financiară a CFM.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

 

Articole asemănătoare

Back to top button