fbpx

Judecători vizați în Laundromat, restabiliți în funcție. Nagacevschi: Un CSM lipsit de autoritate și credibilitate afectează încrederea în sistem

„Un CSM lipsit de autoritate și credibilitate afectează încrederea în întreg sistemul judecătoresc”. Mesajul îi aparține ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, și a fost publicat la scurt timp după ce marți, 27 octombrie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat restabilirarea în funcție a cinci judecători vizați în „Spălătoria rusească”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit lui Nagacevschi, resetarea CSM este o prioritate a Ministerului Justiției, fiind inclusă în proiectul de modificare a Constituției, care va fi expediat Parlamentului imediat ce va fi emis avizul consultativ al Curții Constituționale.

„Cursul reformei este următorul: aprobarea modificării Constituției agreată cu CoE și Comisia de la Veneția (CSM și sistemul judecătoresc); aprobarea Strategiei și Planului de acțiuni pe justiție; inițierea procedurilor legislative conform Planului aprobat, inclusiv pentru consolidarea instituțiilor existente în vederea evaluării procurorilor și judecătorilor.

Judecătorii lipsiți de integritate vor fi eliminați din sistem, dar prin intermediul unui cadru normativ previzibil și conform celor mai bune practici internaționale”, a scris ministrul.

„Reamintesc, proiectul de lege privind ajustarea cadrului normativ privind instituția regresului împotriva judecătorilor așteaptă să fie adoptat în lectură finală de către Parlament”, a mai scris Nagaveschi, îndemnând concurenții electorali „să nu afecteze procesul de reformare (consolidare) a justiției prin declarații populiste și/sau mincinoase”.

Amintim că oponenții politici ai actualei guvernări au criticat în mod repetat (in)acțiunile autorităților în raport cu situația din sistemul de drept, afirmând că, de fapt, actualul Executiv mimează reformarea sectorului Justiției.

Precizăm că astăzi, 27 octombrie, CSM a restabilit în funcție cinci judecători vizați în „Laundromat”, în baza cererilor lor.

Acestora li se va achita salariul pentru cei patru ani în care au fost suspendați din calitatea de magistrat.

Este vorba despre magistrații Sergiu Lebediuc (judecător la Judecătoria Chişinău) Serghei Gubenco (preşedinte a Curții de Apel Comrat), Serghei Popovici (judecător la Judecătoria Comrat), Iurie Hârbu (judecător la Judecătoria Teleneşti) și Garri Bivol (judecător la Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani).

Articole asemănătoare

Back to top button