fbpx

Încă o universitate se opune reformei învățământului superior: „Lipsit de viziune și consecvență”

Încă o universitate din Republica Moldova se opune reformei învățământului superior. Este vorba despre Academia de Administrare Publică (AAP). Potrivit reprezentanților instituției de învățământ, „conceptul prezentat de fuzionare este crud, neargumentat, lipsit de viziune și consecvență”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Noi, angajații Academiei de Administrare Publică, ne exprimăm dezacordul total cu intenția Ministerului Educației și Cercetării de a lichida Academia de Administrare Publică. Orice reformă presupune o transformare, care are drept scop obținerea unui progres. În orice altă interpretare, schimbările operate reprezintă acțiuni inutile și ineficiente, care pot genera daune și prejudicii ireparabile.

Reforma învățământului superior este necesară, așteptată și, noi, susținem acest proces. Important este – ce facem și cum facem. Or, aici lucrurile se complică.

Conceptul prezentat de fuzionare a unor instituții de învățământ superior este crud, neargumentat, lipsit de viziune și consecvență. O astfel de abordare va șterge „cu buretele de la tablă” nu doar entități, dar și istoria țării, parte componentă a căreia sunt multe dintre instituțiile de învățământ și cercetare vizate.

Academia de Administrare Publică, la 1993, a fost concepută ca un simbol și un atribut al fondării, afirmării și proliferării statului la acea perioadă, de rând cu cele mai importante acțiuni și acte juridice care proclamau suveranitatea și independența. Putem, noi, face abstracție de această istorie, dar, cel mai important, avem noi dreptul să atentăm la ea?

Pentru a evita greșelile și a preveni potențialele efecte negative asupra sistemului educațional din Republica Moldova, reforma trebuia larg consultată cu părțile interesate. Administrațiile instituțiilor vizate în acest proces „de reformă”, colectivele didactice și de cercetare, societatea civilă – toate trebuiau atrase în elaborarea și promovarea unei reforme autentice a sistemului educațional, care să producă efecte utile și să genereze progres.

În maniera și varianta propusă acest lucru va fi imposibil de realizat. Academia de Administrare Publică trebuie modernizată, dar nu lichidată.

Vă îndemnăm să țineți cont de argumentele noastre și să nu desconsiderați breasla profesioniștilor din sistemul educațional din Republica Moldova. Împreună și conjugat putem face reforme și contribui la dezvoltarea țării noastre”, se arată într-un comunicat al instituției.

Menționăm că și Universitatea de Stat din Tiraspol (UST) și Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS) se împotrivesc procesului de absorbție. Potrivit deciziei Ministerului Educației, cea dintâi urmează să fie absorbită de Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, iar cea de a doua – de către Universitatea de Stat din Moldova.

Universitatea Agrară se împotrivește și ea absorbției: „Nu mă deranjează faptul că trecem în altă instituție, ci ceea ce va urma după aceasta”

Amintim că luni, 27 iunie, Ministerul Educației și Cercetării a dat start unei noi reforme numite „Universități Moderne”. Astfel, mai multe instituții de învățământ superior din Republica Moldova urmează a fi absorbite.

Articole asemănătoare

Back to top button