fbpx

În februarie va avea loc o nouă Reuniune a miniștrilor de Externe din R. Moldova, România și Ucraina

Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a anunțat, la reuniunea în format G7+, că este planificată Trilaterala miniștrilor de Externe ai României, Ucrainei și Republicii Moldova. întâlnirea este programată pentru luna februarie, transmite Agerpres.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Trilaterala va fi organizată pentru a doua oară, după cea de la Odesa, din 15 septembrie 2022, la care au fost invitaţi şi miniştrii energiei din cele trei state şi în cadrul căreia au fost convenite linii comune de acţiune pentru dezvoltarea interconectivităţii şi consolidarea securităţii energetice a Ucrainei şi Republicii Moldova, pe termen mediu şi lung.

Ministrul român a evidenţiat şi situaţia specială a Republicii Moldova, confruntată cu o profundă criză energetică, generată de limitări în ceea ce priveşte disponibilitatea şi accesul la resurse. El a precizat că România contribuie în mod direct la găsirea de soluţii pentru cele mai presante probleme, cum ar fi asigurarea a circa 80% din necesarul total de consum de energie electrică al Republicii Moldova, precum şi asigurarea tranzitului de gaze către acest stat prin gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău.

El a pledat pentru soluţii sustenabile, mai structurate şi cu caracter permanent la provocările actuale cu care se confruntă Ucraina şi întreaga regiune şi a arătat că România va continua să sprijine consistent Ucraina şi cetăţenii săi, în cooperare cu toţi partenerii care împărtăşesc aceleaşi viziuni şi obiective.

 

Articole asemănătoare

Back to top button