fbpx

Imunizarea în masă e salvarea noastră, susțin specialiștii în medicină: „Am citit cu mare satisfacţie rezultatul vaccinării în România”

Administrarea în masă a vaccinului împotriva noului coronavirus va duce la eradicarea virusului și la ieșirea din pandemie. De această părere sunt specialistele în medicină, Liliana Iașan și Neli Revenco, invitate luni seara la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Citește și: Medic: Creșterea numărului de infectări și a cazurilor grave, inclusiv la copii, ne arată că tulpina britanică a ajuns şi în Republica Moldova

Mai mult de 120 de milioane de oameni au fost vaccinaţi. Evenimente nedorite nu au fost notate, iar acele informaţii precum că în Norvegia au decedat oamenii de vaccin, nu sunt adevărate. În perioada post-vaccin au fost decese cu alte cauze, cum ar fi comorbidităţi”, a spus Neli Revenco, profesor universitar, specialist în imunizare și coordonatoarea Grupului de Comunicare CNCAV.

Ea declară că reacţiile după vaccinul anti-COVID sunt aceleaşi ca şi la orice vaccin. Totuşi, reacţiile pot apărea, mai degrabă, la cea de-a doua doză de vaccin.

La a doua injecţie, deoarece creşte răspunsul imun, putem avea unele efecte. În primul rând este durerea în locul injectării, o roşeaţă locală poate fi, poate fi o febră până la 38 – 39 de grade, poate fi o cefalee, dureri articulare, care cedează în 24-48 de ore. Asta vorbeşte că organismul s-a mobilizat şi reacţionează la acest vaccin, alte reacţii alergice pot avea persoanele care au avut anterior reacţii alergice severe, şi ei anunţă medicul despre aceste antecedente şi atunci el nu pleacă, dar rămâne în cabinetul de vaccinare pentru 30 de minute”, a adăugat ea.

De asemenea, directorul Asociaţiei Medicale Teritoriale Buiucani din Chişinău, Liliana Iaşan, a adus drept exemplu alte ţări care au administrat în masă vaccinul, precum este Israel, dar şi exemplul României.

Am citit cu mare satisfacţie rezultatul vaccinării în România. Sunt vaccinaţi la moment, cu doza doi, peste 89% din colaboratorii medicali. Rata de incidenţă a coronavirusului a scăzut cu 87,7, iar media cazurilor de îmbolnăvire a lucrătorilor medical a scăzut de la 500 la 50. Eu nu ştiu ce convingere poate să mai existe”, spune Liliana Iaşan, subliniind că speră că lucrătorii medicali din Republica Moldova vor fi, de asemenea, un exemplu pentru populaţie, îndemnând oamenii să se informeze din surse medicale, şi nu din fake news-uri.

Amintim că rezultatele unui sondaj recent arată că peste o treime dintre cetățenii Republicii Moldova nu s-ar vaccina împotriva noului coronavirus.

În același timp, primele doze de vaccin înmpotriva COVID-19 vor ajunge în Republica Moldova la sfârșitul lunii februarie.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button