fbpx

Guvernul va solicita instituirea stării de urgență în sectorul energetic, pe un termen de 60 de zile

Guvernul R. Moldova va solicita Parlamentului instituirea stării de urgență în sectorul energetic, pe un termen de 60 de zile. Decizia vine ca urmare a recepționării scrisorii oficiale trimise de Gazprom către MoldovaGaz, prin care compania e înștiințată că din 20 ianuarie livrările de gaze naturale către Republica Moldova pot fi sistate.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Așadar, pe perioada stării de urgenţă, Comisia pentru Situaţii Excepţionale va emite dispoziţii în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:

– dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și a altor resurse energetice;

– adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative.

„Vom adopta alte măsuri care să-i ofere companiei Moldovagaz timp pentru acumularea banilor necesari pentru plata în avans a gazului. E vorba de amânarea achitării taxei pe valoarea adăugată (TVA) și plata în avans de către Guvern a compensațiilor la factura de gaz. Aceste două măsuri ar trebui să acopere suma lipsă pentru asigurarea plății în avans solicitată de Gazprom”, a declarat Natalia Gavrilița.

Din păcate, Gazprom, în loc să vină cu măsuri pentru ca societatea pe acțiuni pe care o controlează să-și poată îndeplini obligațiile contractuale față de consumatori și furnizor, amenință să lase consumatorii fără gaze.

În aceste condiții, Guvernul consideră că există un risc real pentru securitatea energetică a țării și pentru cetățenii Republicii Moldova, de aceea se vede obligat să intervină”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

ZUGO amintește că Comisia pentru Situații Excepționale a R. Moldova s-a întrunit în ședință, după ce Moldova Gaz a primit o scrisoare oficială prin care solicită achitarea în avans a gazelor naturale consumate în luna ianuarie. În caz contrar, gigantul rus amenință cu deconectarea de la gazele naturale.

Articole asemănătoare

Back to top button