fbpx

Guvernul a introdus o nouă sărbătoare pe 23 august. Ce vom marca împreună cu toți europenii?

Pe 23 august, Republica Moldova se va alătura comunității europene și va marca Ziua comemorării victimelor fascismului și comunismului. Despre acest lucru a anunțat prim-ministra Maia Sandu la ședința de astăzi a Executivului.

„În consonanță cu decizia Parlamentului European, pusă în aplicare încă din 2009, Guvernul declară din acest an 23 august drept Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare. Altfel, aceasta se numește Zi de comemorare a victimelor nazismului și stalinismului”, a declarat Maia Sandu.

Ea a adăugat că mai multe detalii vor fi anunțate ulterior și a lansat și o invitație pentru toate televiziunile să asigure un minut de reculegere la ora 20:00, în prime time.

La 29 septembrie 2008, Parlamentul European a declarat ziua de 23 august ziua europeană a comemorării victimelor fascismului şi comunismului. Stabilirea zilei de 23 august ca zi de comemorare a victimelor totalitarismului a fost sprijinită și de Declarația de la Vilnius din 2009 a Adunării Parlamentare a OSCE.

La 23 august 1939 a fost semnat Pactul Ribbentrop-Molotov în care Uniunea Sovietică și Germania nazistă au stabilit să împartă între ele Europa de est.

Articole similare

Close