fbpx

foto | La Bălți a fost lansată Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și IT: „Vrem ca tinerii să îndrăgească acest domeniu”

La Bălți a fost lansată Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Informaționale, cu ocazia Zilei Internaționale a Programatorilor, marcată în premieră în municipiu. Evenimentul a fost centrat în jurul semnificației profesiei de programator și rolului tehnologiei informației în diverse domenii.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Echipa ACETI este formată din șapte membri, președintele Asociației fiind desemnat Ion Bodrug, vicepreședintele Consiliului pentru Dezvoltare Strategică Instituţională al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB). Pe de altă parte, funcția de director executiv al ACETI o va îndeplini Mircea Petic, titular al Catedrei de matematică și informatică în cadrul USARB.

Cu ocazia lansării oficiale a ACETI, membrii echipei Asociației au invitat organizațiile din domeniul IT din regiune să se asocieze în jurul structurii nou-create, pentru realizarea eficientă a obiectivelor comune.

Președintele ACETI a ținut să menționeze evenimentele ce au rezultat cu lansarea Asociației, dar și a amintit de un proiect de dezvoltare regională implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord, în urma căruia, pe teritoriul USARB, urmează să fie creat Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic.

„În IT am putea să investim entuziasm, timp și să promovăm companiile de profil din nordul Moldovei. Este un domeniu al viitorului, iar de interesul mare al tinerilor față de acest domeniu ne-am putut convinge la forumul de orientare profesională în IT pe care l-am organizat în luna mai curent. Ne propunem să încurajăm tinerii interesați să îndrăgească sectorul IT începând din liceu, ca în universitate să obțină o specialitate în domeniu, iar ulterior să își aplice cunoștințele în practică, la viitorul loc de muncă”, a remarcat președintele ACETI.

„În societate se vorbește din ce în ce mai mult despre rolul IT și cel al educației în acest domeniu. Totuși, spre regret, probabil din cauza unor mituri, numărul celor care își leagă destinul de IT nu e atât de mare la noi. Toți cunoaștem ce viitor au tehnologiile informaționale și ce salarii sunt în acest domeniu. Să spargem stereotipul precum că e dificil să devii programator. Pentru asta e nevoie de o gândire matematică bine pusă la punct și de mentori care să te îndrumeze”, a menționat rectorul USARB, Natalia Gașițoi.

În context, Sergiu Rabii, reprezentant al Proiectului de Competitivitate din Moldova al USAID, a subliniat că, în prezent, în Republica Moldova există circa 1500 de locuri de muncă pentru specialiștii IT, salariul lunar în sector fiind de circa 1500 de dolari SUA. Acesta a îndemnat echipa ACETI să continue inițiativele lansate, întrucât acestea „pot fi sprijinite de mai mulți parteneri de dezvoltare ai țării noastre”.

Articole asemănătoare

Back to top button