fbpx

foto | Circa 4000 de fotografii din viața satului dispărut: Un moldovean, pe paginile Washington Post, după ce a descoperit „o comoară”

Regizorul și fotograful moldovean Victor Galușca a ajuns pe paginile publicației Wshington Post. Se întâmplă după ce a găsit ceea ce al numește o „comoară”: aproximativ patru mii de fotografii în care poate fi văzută viața satului dispărut. Se prezumă că pozele au fost făcute în perioada anilor 1950 – 1970. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Victor a intrat, în 2016, într-o casă pustie din staul Roșietic și a observat fotografii aruncate în coșul de gunoi. Apoi a descoperit, în podul casei, mii de cadre surprinse zeci de ani în urmă.

„Am simțit că este ceva unic și incredibil. M-am simțit foarte entuziasmat. Pentru mine a fost un fel de magie”, a spus Galușca.

Fotografiile, toate în alb și negru, erau opera lui Zaharia Cușnir, fostul proprietar al casei, care își câștigase existența făcând poze. Bărbatul a decedat, însă, în 1993.

Fiica lui Zaharia, Viorica, și verișoara ei, Tamara, care pozează lângă casa lor, în jurul anului 1958. (Zaharia Cușnir)

„Cred că ceea ce a reușit să surprindă în aceste fotografii a fost sinceritatea oamenilor care îl priveau”, a spus Galușca.

Victor a creat, împreună cu trei colegi, un site și o pagină de Facebook pentru aceste fotografii. De atunci, zeci de persoane au recunoscut oamenii din momentele imortalizate, care s-au dovedit a fi rude sau prieteni.

O lăptoasă de la ferma colectivă „Frunze” în 1957. (Zaharia Cușnir)

Regizorul moldovean își dorește să organizeze, în această vară, o expoziție în aer liber în satele în care Cușnir a făcut fotografiile.

„Vreau să găsesc locurile exacte în care Zaharia a fotografiat. Vreau să pun fotografiile acolo, astfel încât oamenii să poată veni și să se plimbe, să vadă diferența de timp, în același loc”, a spus Galușca.

Un copil, circa 1961. (Zaharia Cușnir)
O nuntă în jurul anului 1961. Zaharia a fost singurul fotograf pentru mai multe sate. El a documentat mai ales nunți și înmormântări. O ceremonie de nuntă a fost un spectacol deschis pentru toți sătenii. (Zaharia Cușnir)
Un portret al unei fete. Zaharia a avut trei fiice și le-a fotografiat adesea prietenii. (Zaharia Cușnir)
Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button