fbpx

Fostul deputat Constantin Țuțu, pus sub învinuire de către Procuratura Anticorupție. Pentru ce este acuzat

Pe 12 octombrie, Procuratura Anticorupție i-a înaintat învinuirea lui Constantin Țuțu, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, fiindu-i incriminate trei capete de acuzare pentru săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită  și două episoade de fals în declarații.

Constantin Țuțu, fiind persoană cu funcție de demnitate publică, în perioada 2014-2019 a realizat venituri din mai multe surse în sumă totală de 6.455.350,72 lei și tot în aceiași perioadă de timp a efectuat cheltuieli în sumă totală de 10.012.207,94 lei.

În urma contrapunerii sumei veniturilor realizate de către fostul deputat, pentru perioada 2014-2019 cu suma cheltuielilor efectuate de către acesta pentru aceiași perioadă, s-a constatat o diferență substanțială dintre venituri și cheltuieli, suma cheltuielilor prevalând asupra sumelor de venituri obținute cu 3.556.857,22 lei, mijloace care nu puteau fi obținute licit.

Totodată, fostul deputat a inclus în declarația de avere și interese personale pentru anul 2017 și respectiv 2018, date false și incomplete, indicând venitul obținut din vânzarea unui mijloc de transport în sumă de 80.000 de euro, când de fapt potrivit contractului de vânzare-cumpărare, autoturismul vizat a fost vândut la prețul de 75.000 de euro.

Concomitent, Constantin Țuțu a indicat în declarația de avere că a împrumutat de la o terță persoană mijloace financiare în sumă de 2.000.000 de lei, deși în acest sens nu a fost întocmit nici un act juridic confirmativ, iar de facto în cadrul urmăririi penale s-a constatat că mijloacele financiare indicate nu au fost transmise către fostul deputat.

De asemenea, fostul deputat nu a inclus în mod intenționat, în declarația de avere și interese personale pentru anul 2017 și respectiv 2018, următoarele date despre:

  • venitul obținut din vânzarea unui mijloc de transport, în sumă de 31.000 de lei
  • obținerea dreptului de proprietate asupra unei porțiunii de teren, procurată la prețul de 20.000 de lei
  • calitatea de uzufructuar asupra a șapte mijloace de transport
  • împrumutul bănesc acordat unei societăți comerciale în sumă de 64.600,00 lei
  • înstrăinarea în baza unui contract de vânzare-cumpărare a unui teren pentru construcții, la prețul de 909 lei.

Procuratura Generală scrie că în cadrul efectuării urmăririi penale pe caz, pentru a asigura o eventuală confiscare, procurorii anticorupție au aplicat sechestru pe imobilul fostului deputat.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button