fbpx

Expert în energetică: Gazprom vrea să ne îngenuncheze doar pentru că la guvernare nu a ajuns un partid pro-rus și noi depindem de ei

Criza din sectorul energetic este o problemă politică, susține expertul în domeniul energetic, Sergiu Tofilat, iar Gazprom se folosește de situația și „vrea să ne îngenuncheze și să scoată din buzunarul nostru aproximativ 600-700 de milioane de dolari în plus, doar din motivul că la guvernare nu a ajuns un partid pro-rus și noi în continuare depindem de ei”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit lui, R. Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic din cauza presiunilor Gazprom asupra noii guvernări de la Chișinău.

Din ceea ce vedem noi, de fapt, este un scenariu coordonat dintre Gazprom și Inter RAO, cei care controlează Centrala Termoelectrică Moldovenească. De la 1 octombrie, Centrala a trecut pe cărbune. Asta înseamnă că ei, în luna septembrie trebuiau să comande acest cărbune, să-l aducă, depoziteze și să fie pregătiți să treacă de la gaz la cărbune. În același timp, de la 1 octombrie, Gazprom ne-a trecut la prețurile speculative, prețurile spot, pe când noi, timp de 14 ani am avut un contract cu prețuri de termen lung, legate cu prețul la petrol, deci era o formulă de calcul. Gazprom acum s-a folosit de situație”, a spus Tofilat în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

În condițiile în care R. Moldova va importa în octombrie gaz la prețul de 790 de dolari pentru 1000 de metri cubi, suma compensațiilor va fi de circa 400 de milioane de dolari – potrivit lui. „Dacă ne-am lua după prevederile vechi ale contractului, Republica Moldova va fi nevoită se plătească în plus 400 de milioane de dolari”.

Precizăm că miercuri, 13 octombrie, în R. Moldova a fost anunțată stare de alertă în sectorul de gaze naturale. Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, decizia a fost luată pentru ca instituțiile din domeniu și jucătorii de pe piața gazelor să poată pregăti măsuri de protecție sectorială. În același timp, Spînu a anunțat că de ieri Republica Moldova folosește și păcura pentru a reduce din consumul de gaze.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button