fbpx

Experiment. Măştile reduc până la 99,9% riscul de a răspândi picături mari de virus COVID-19

Măştile faciale reduc cu până la 99,9% riscul de a răspândi picături mari de virus de COVID-19, atunci când vorbeşti sau tuşeşti, potrivit unui nou experiment de laborator efectuat cu manechine şi oameni, au declarat cercetătorii miercuri 23 decembrie, relatează Le Figaro, citat de Mediafax.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

O femeie care se află la doi metri de un bărbat care tuşea fără mască va fi expusă la mai mult de 10.000 de astfel de picături decât dacă ar purta o mască, relatează ei în revista Royal Society Open Science.

Nu există nicio îndoială că măştile faciale pot reduce dramatic dispersia picăturilor posibil încărcate de virus”, spune autorul principal Ignazio Maria Viola, expert în dinamica fluidelor aplicate la Şcoala de Inginerie de la Universitatea din Edinburgh.

Picăturile respiratorii mari, care acţionează ca nişte proiectile înainte de a fi atrase de sol prin gravitaţie, sunt considerate a fi principalul motor al transmiterii SARS-CoV-2, notează el.

Picăturile mai mici şi mai fine, care formează aerosoli, pot rămâne suspendate în aer pentru perioade mai lungi de timp şi reprezintă un risc, mai ales în interior, în zone slab ventilate, fără curenţi de aer, în special dacă sunt mulţi oameni care nu poartă o mască sau o poartă prost, sub nas. „Expirăm continuu o gamă întreagă de picături, de la micro-scară la scară milimetrică” şi „unele picături cad mai repede decât altele, în funcţie de temperatură, umiditate şi în special de viteza curentului aer”, precizează cercetătorul.

Studiul s-a axat pe particule mai mari de 170 microni în diametru – de aproximativ două până la patru ori lăţimea unui fir de păr uman. Particulele de aerosoli, care tind să urmeze curenţii de aer, sunt în general descrise ca fiind mai mici de 20 sau 30 microni. „În studiul nostru, pentru cele mai mari picături pe care le măsurăm, vorbim despre o reducere de 99,9%”, subliniază Ignazio Maria Viola.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a actualizat recent liniile directoare pentru măşti şi recomandă purtarea lor în interior, în prezenţa altor persoane, dacă ventilaţia este insuficientă. Măştile sunt utilizate în principal pentru a reduce emisiile de picături încărcate de viruşi de la cei care tusesc, strănut, cântă, vorbesc sau pur şi simplu respiră, dar pot ajuta, de asemenea, la prevenirea inhalării picăturilor de către persoanele care le poartă.

Purtarea unei măşti universale ar reduce numărul morţilor la nivel mondial cu 400.000 până la 1 aprilie, potrivit Institutului pentru Metrică şi Evaluare a Sănătăţii (IHME) din Seattle, Washington. „Măştile de foi nu numai că blochează în mod eficient majoritatea picăturilor mari – 20-30 microni sau mai mult – dar pot bloca şi expirarea picăturilor fine şi a particulelor, adesea denumite aerosoli”, potrivit CDC SUA.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button