fbpx

Europarlamentar: Dăm undă verde pentru creșterea exporturilor de produse agricole din R. Moldova spre UE

Comisia de comerț internațional din Parlamentul European a adoptat, în unanimitate, propunerea de a fi exportate șapte produse agricole din Republica Moldova pe piață Uniunii Europene: roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri. Despre asta a anunțat europarlamentarul Siegried Mureșan pe pagina sa de Facebook.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Votul final pe această propunere va fi dat în plenul Parlamentului European, în procedură de urgență, cel mai probabil săptămâna viitoare, precizează eurodeputatul.

„Războiul din Ucraina a afectat puternic agricultorii din Republica Moldova care nu-și mai putut exporta marfa în țările din est. Tocmai de aceea, eu am cerut de mai multe ori în Parlamentul European să liberalizăm exporturile de produse agricole dinspre Moldova pe piața Uniunii Europene. Am cerut acest lucru inclusiv în rezoluția despre Republica Moldova pe care am adoptat-o în Parlamentul European în data de 5 mai”, scrie Mureșan pe pagina sa de Facebook.

La începutul lunii iunie, Comisia Europeană a venit cu o propunere de regulament pentru a dubla, timp de un an, cotele de export (adică volumul de marfă pentru care nu se aplică taxe vamale) la cele șapte produse pentru care sunt încă aplicate contingente tarifare (roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri). Dintre acestea, Moldova exporta prunele și strugurii în cantități mari în Ucraina, Belarus și Rusia.

Articole asemănătoare

Back to top button