fbpx

Energocom și Naftogaz ar fi semnat un acord. R. Moldova ar urma să primească până la 700 mil. de metri cubi de gaze

Compania moldovenească Energocom și compania ucraineană Naftogaz ar fi semnat un acord, care presupune „posibilitatea furnizării de până la 700 mil. de metri cubi de gaze către Republica Moldova”. Potrivit agenției INFOTAG, despre acest lucru a scris, luni, presa ucraineană, făcând referire la surse de încredere din Cabinetul de miniștri al Ucrainei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

(update 26 octombrie, 10:15) „Este o știre falsă”. Gavrilița neagă că Energocom s-a înțeles cu Naftogaz despre livrarea de gaze în R. Moldova

Știrea inițială:

În articolele publicate în țara vecină nu s-ar spune nimic despre costul acestui gaz pentru Moldova. O confirmare oficială a acestui acord nu a fost făcută încă.

Sâmbătă, secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei, Alexei Danilov, a declarat că Ucraina a răspuns solicitării prim-ministrului Moldovei, Natalia Gavrilița, și va furniza gaze.

„În zilele următoare, vor fi asigurate livrările necesare de gaze. Este vorba despre volume de gaz împrumutate, nu pentru bani, ci Moldova va returna aceste volume la o dată ulterioară”, a spus Danilov.

Anterior, compania de stat Energocom a prezentat o ofertă de cumpărare a volumelor de gaze naturale necesare Moldovei. În acest scop, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a alocat companiei 1,7 mlrd. lei (aproape $100 mil.) din bugetul de stat.

În general, malul drept al Republicii Moldova consumă 1,1 mlrd. de metri cubi de gaz pe an, în timp ce malul stâng (regiunea transnistreană) – 1,8 mlrd. de metri cubi.

Adresându-se, vineri, 22 octombrie, către parlamentari de la tribuna centrală a Parlamentului cu o cerere de a declara stare de urgență în Moldova, prim-ministrul Natalia Gavrilița a spus: „Vom furniza gaze tuturor consumatorilor din Republica Moldova care vor plăti pentru acestea”.

Specialiștii, solicitați de corespondentul INFOTAG, susțin că spusele premierului înseamnă că autoritățile regionale nu vor mai putea acumula banii consumatorilor pentru gaze pe un „cont de gaze” special, ci vor trebui să plătească pentru gaz. În prezent, datoria regiunii transnistrene pentru gaze depășește $7,4 mlrd.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button