fbpx

Dosarul Laundromat: Procuratura Anticorupție nu va contesta decizia instanței în dosarul ex-angajaților BNM

Procuratura Anticorupție anunță nu va contesta sentința de achitare în cazul foștilor angajați ai Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Tăbîrță Emma, Țurcanu Vladimir, Dohotaru Matei, acuzați de neglijență în serviciu în dosarul „Laundromat”. PA consideră că decizia Judecătoriei Chișinău, Sediul Buiucani, din 4 ianuarie, nu ar fi nici ilegală, nici neîntemeiată.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Procuratura menționează că faptele infracționale incriminate vizate în perioada anilor 2011 – 2014, care se referă la controalele efectuate de către BNM la Moldindconbank, în rezultatul cărora în activitatea instituției financiare au fost constatate abateri de la legislația în vigoare și actele departamentale ale BNM.

Examinând sentința în cauză, acuzatorul de stat a fost de acord cu argumentele de fapt și de drept expuse de către instanță, considerând relevant că, la investigarea cazului în perioada anului 2016 – 2017, nu s-a luat în considerației prevederile articolului care spune că aplicările oricărei sancțiuni, inclusiv cea cu amendă, în privința Moldindconbank, nu era o obligației dar un drept al Consiliului BNM, din componența căruia făcea parte Tăbîrță Emma Victor.

Conform Legii privind Banca Națională a Moldovei, care prevede componența și atribuțiile Consiliului BNM, posibilitatea aplicării sancțiunilor în privința Moldindconbank, nu era de competența angajaților Țurcanu Vladimir Vasile, Dohotaru Matei Anatolii și Grate Ruslan Dumitru, care la acel moment exercitau funcții de șefi de Direcții, și respectiv comportamentul acestora în raport cu executarea atribuțiilor de serviciu nu a produs nemijlocit daune materiale bugetului de stat. Inculpații au fost puși sub învinuire în perioada anului 2017.

Astfel, instanța a constatat absența posibilităților reale de a executa obligațiile de serviciu de către inculpați și respectiv cauzarea daunelor materiale statului sau unor persoane fizice/juridice ca consecință a îndeplinirii necorespunzătoare de către aceștia  a obligațiilor de serviciu.

Din aceste motive, Procuratura Anticorupție nu va contesta sentința în cauză.

Articole asemănătoare

Back to top button