fbpx

doc | Refuză să lucreze potrivit repartizării și sunt obligați să restituie banii pentru studii. Avocatul Poporului solicită revizuirea unor prevederi din Codul Educației

Avocatului Poporului ia apărarea abolvenților Academiei Militare a Forțelor Armate, după ce au fost obligați să restituie banii pentru studii, deoarece nu au acceptat să lucreze acolo unde au fost repartizați. Instituția consideră că sumele solicitate de instituția de învățământ sunt însă exagerat de mari și nu reflectă costul real al studiilor, solicitând Guvernului revizuirea unor prevederi din Codul Educației.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Avocatul Poporului a constatat că situații similare au avut loc şi în alte instituții de învățământ: în lipsa unei metodologii de calcul al cheltuielilor pentru instruire, stabilite printr-un act normativ, absolvenții care nu au dorit să activeze confirm repartizării erau impuși să restituie sume deduse în baza unor calcule proprii ale instituțiilor.

Un alt aspect abordat de către Avocatul Poporului ține de excepțiile stabilite de la regula generală de restituire a cheltuielilor suportate pentru instruire. Potrivit acestora, pe lângă alte condiții, persoanele cu grad de dizabilitate accentuată şi severă sunt scutite de restituirea cheltuielilor suportate de instituția de învățământ pentru instruirea lor, nu însă şi cele cu grad de dizabilitate medie.

Astfel, Avocatul Poporului propune reglementarea în Codul Educației al Republicii Moldova nr. 152 din 17.07.2014 a raporturilor contractuale dintre student şi instituția de învățământ în situația urmării studiilor cu finanțare de la bugetul de stat, cu exceptarea tuturor persoanelor cu dizabilități de la restituirea cheltuielilor pentru instruire.

De asemenea, Avocatul Poporului avansează ideea adoptării unui act de organizare a executării Codului Educației al Republicii Moldova sau ajustarea Hotărârii cu privire la plasarea în câmpul muncii a absolvenților instituțiilor de învățământ superior şi profesional tehnic post secundar şi post secundar non terțiar de stat nr. 923 din 04.09.2001 la conținutul Codului Educației al Republicii Moldova astfel încât să existe claritate cu privire la metodologia de calcul a cheltuielilor pentru instruire, să fie aplicate unitar prevederile legale în scopul prevenirii unor eventuale abuzuri din partea instituțiilor de învățământ.

Vezi Demersul Către Prim Ministrul Natalia Gavriliță by ZUGO on Scribd

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button