fbpx

doc | Punct final în dosarul „Gemeni”. Statul, obligat să achite reclamanților despăgubiri de 2,12 milioane de euro

După mai bine de un an de amânări, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a pus punct final în dosarul „Gemeni”. Magistrații au decis încetarea procedurii de revizuire la cererea de revizuire a Agentului Guvernamental al R. Moldova și au respins cererile de revizuire ale reclamanților, scrie zdg.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Mai exact, statul este obligat să achite reclamanților despăgubiri de 2,12 milioane de euro din bugetul de stat.

În context, Agentul Guvernamental al R. Moldova susține că CSJ a respins cererea de revizuire a reclamanților, după ce „despăgubirea pentru prejudiciul material dispusă de CtEDO, cele 2,12 milioane de euro, le-a fost achitată reclamanților în totalitate”.

„La 9 iunie 2021 Curtea Supremă de Justiție a examinat câteva cereri de revizuire în contextul executării hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului în cauza Ojog și alții v. Republica Moldova (nr. 1988/06), respingând cererea de revizuire a reclamanților, după ce despăgubirea pentru prejudiciul material acordată de CtEDO le-a fost achitată în totalitate”, menționează Agentul Guvernamental.

Încheierea în acest sens a fost pronunțată miercuri, 9 iunie curent, de către Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ lărgit al Curții Supreme de Justiție în componența magistraților – Ala Cobăneanu, Galina Stratulat, Iurie Bejenaru, Dumitru Mardari, Mariana Pitic.

Încheierea nu se supune niciunei căi de atac.

Încheierea CSJ emisă la 9 iunie curent:

511417203-CSJ-Gemeni by ZUGO

Decizia finală a CSJ de miercuri vine după mai multe ședințe amânate în ultimul cel puțin un an. Cea mai recentă amânare a fost solicitată de către Agentul Guvernamental, Oleg Rotari, și a fost argumentată prin faptul că Guvernul a decis să identifice soluții pentru executarea deciziei CEDO prin achitarea despăgubirii pentru prejudiciul material. În aceste circumstanțe, avocatul reclamanților din dosar, Mihai Lupu, susține că are temerea că până la decizia CSJ, statul le va achita clienților săi cele 2,1 milioane de euro în loc să întoarcă clădirea vechilor proprietari.

Articole asemănătoare

Back to top button