fbpx

doc | PG a avizat negativ proiectul privind modificarea legii Procuraturii

Procuratura Generală (PG) a dat aviz negativ proiectului legii cu privire la Procuratură, adoptat săptămâna trecută în prima lectură. Acesta se referă în special la demiterea șefului instituției.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În avizul PG este evidențiat faptul că „autorii urmăresc instituirea unor temeiuri și proceduri noi, cu implicare directă a instituțiilor politice, pentru înlăturarea de la exercitarea mandatului/eliberare înainte de termen din funcţie a Procurorului General”.

„Urgența cu care se acționează, fiind în consonanță cu discursurile publice agresive, din partea unor politicieni și demnitari de rang înalt, în adresa Procurorului General, în același timp, este în dezacord cu cerințele legislative care reglementează procedura de examinare și adoptare a actelor legislative”, mai este menționat în avizul instituției.

Aviz. Proiect Legea Nr.3 (3) by ZUGO on Scribd

Amintim că, Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, a înregistrat săptămâna trecută o inițiativă legislativă ce ține de modificarea Legii cu privire la Procuratură.

Prin modificările propuse se urmărește introducerea unui mecanism de evaluare a performanțelor procurorului general și dispunerea revocării acestuia din funcție în cazul în care se constată calificativul „eșuat”. Acesta va fi aplicat de către o Comisie formată din cinci membri, conforma inițiativei.

Unul dintre aceștia va fi propus de către președinte, unul de Ministerul Justiției, unul de către însuși procurorul general, unul de Consiliul Superior al Magistraturii și unul – de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Procesul poate fi inițiat la solicitare șefului statului sau a cel puțin trei membri ai Consiliului Superior al Procuraturii, cel mult o dată pe an.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button