fbpx

Premisă pentru demiteri? Modificarea Legii Procuraturii, votată în prima lectură de Parlament, pe fundalul criticilor opoziției

Întruniți în ședință plenară, deputații au aprobat vineri, în prima lectură, proiectul privind modificarea Legii Procuraturii. Astfel, se creează premise pentru demisia șefului instituției.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Prin modificările propuse se urmărește introducerea unui mecanism de evaluare a performanțelor procurorului general și dispunerea revocării acestuia din funcție în cazul în care se constată calificativul „eșuat”. Acesta va fi aplicat de către o Comisie formată din cinci membri, conforma inițiativei.

Unul dintre aceștia va fi propus de către președinte, unul de Ministerul Justiției, unul de către unul de însuși procurorul general, unul de Consiliul Superior al Magistraturii și unul – de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Procesul poate fi inițiat la solicitare șefului statului sau a cel puțin trei membri ai Consiliului Superior al Procuraturii, cel mult o dată pe an.

Suplimentar, se propune reglementarea posibilității suspendării din funcție a Procurorului General în cazul în care, în privința acestuia a fost pornită urmărirea penală. La rândul său, președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, numește un procuror general interimar pe perioada suspendării.

Totodată, modificările propuse urmăresc reducerea numărului de membri CSP de la 15 la 12, prin excluderea procurorului general, a procurorului-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia și al președintelui Uniunii Avocaților din rândul membrilor de drept.

Proiectul a fost aprobat cu 59 de voturi ale deputaților. Acesta urmează a fi votat în cea de-a doua lectură, finală. De menționat că el a fost criticat de opoziție, care consideră că astfel se încearcă doar de a schimba șeful Procuraturii.

În același timp, comuniștii și socialiștii afirmă că apropiați ai actualului ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, ar fi participat la furtul miliardului, insinuând că astfel s-ar încerca evitarea pedepsei. La rândul său, ultimul îi acuza de implicare în frauda bancară pe oponenții politici.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

 

Articole asemănătoare

Back to top button