fbpx

doc | Cinci ani fără vize: Numărul de solicitări de azil din partea cetățenilor moldoveni către statele UE s-a majorat de aproape 8 ori

După cinci ani de când Moldova are regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, IPRE prezintă o notă analitică la subiect. Potrivit instituției, în această perioadă totalul persoanelor care au cerut azil în străinătate a crescut considerabil.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Conform instituției, numărul de solicitări de azil din partea cetăţenilor moldoveni către statele UE s-a majorat de la 480 în 2014 până la 3835 în 2018. La fel, specialiștii mai menționează că regimul fără vize cu UE, împreună cu liberalizarea spaţiului aerian în 2012, când Moldova a aderat la spaţiul aerian comun European, a intensificat călătoriile cetăţenilor moldoveni în Uniune.

IPRE susține că 62,88% dintre călători au vârstele cuprinse între 18 și 36 de ani, iar 23.2% au mai mult de 46 de de ani. Majoritatea dintre ei merg în UE cu autoturisme, autobuze și trenuri, dar numărul celor care aleg avionul drept mijloc de deplasare crește. Doar în perioada aprilie 2014 – martie 2019, aproximativ 372.000 de cetățeni au mers în țările Uniuni pornind de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

În general, regimul fără vize cu UE a oferit oportunităţi adiţionale pentru sporirea mobilităţii, dar și pentru intensificarea contactelor personale pentru tineri, familii, turiști și oameni de afaceri. Moldova respectă în continuare cerinţele pentru regimul fără vize cu UE în corespundere cu angajamentele asumate de către Guvern în contextul Agendei de Asociere UE – Moldova pentru anii 2017-2019, precizează IPRE.

Vedeți mai jos nota analitică integral.

Raport IPRE – Regim liberalizat de vize by Victoria Laur on Scribd

 

Articole asemănătoare

Back to top button