fbpx

doc | Avocații anunță grevă și proteste. Sunt indignați de un amendament la legea cu privire la avocatură al Olesiei Stamate

Consiliul Uniunii Avocaților (CoUA) cere Parlamentului să retragă amendamentul propus de către președinta Comisiei Juridice, numiri și imunități, deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Olesea Stamate, la proiectul de Lege cu privire la avocatură, care presupune că avocatul va putea fi reținut, supus aducerii silite, arestat și percheziționat fără acordul prealabil al CoUA. Amendamentul a fost criticat dur de către breasla apărătorilor, care consideră că acesta atentează la independența lor în exercitarea meseriei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Hotărârea adoptată de CoUA, în seara de luni, 17 ianuarie, prevede că avocații se vor afla pe 18 și 19 ianuarie în grevă japoneză, prin purtarea unei banderole albe la brațul stâng. Dacă deputații nu vor da curs solicitării, avocații vor declara grevă generală pentru perioada 20-24 ianuarie, cu sistarea totală a activității lor, inclusiv a activității din cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat.

Președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova (UA), Dorin Popescu, a declarat că amendamentul lezează calitatea atului justiției.

„În opinia mea, acest amendament atentează la independența avocatului în exercitarea profesiei de avocat, reduce esențial independența exercitării profesiei de avocat și implicit, contribuie la diminuarea calității actului justiției”, a spus Dorin Popescu.

Totodată, președinte UA menționeză că argumentarea amendamentului este umilitoare profesiei de avocat. „Argumentarea este una josnică, umilitoare și care arată că autorii amendamentului, nu înțeleg importanța profesiei de avocat în general și rolul avocatului în special, în societate, precum și la înfăptuirea justiției. La fel, arată atitudinea negativă față de profesia de avocat”, a mai spus președintele UA

În consecință, Dorin Popescu face un apel la solidaritate către breaslă.

„Dragi colegi, fac apel la solidarizare ca prin măsuri civilizate și inteligente să ne apărăm profesia și viitorul nostru”, a conchis Popescu.

dispozitivul_hot__raarii_02-01_17_01_2022_din_17_ianuarie_2022__1340087 by ZUGO on Scribd

Articole asemănătoare

Back to top button