fbpx

De ce mor peștii din lacul de la „Valea Morilor”? Cauza invocată de către autorități

Se pare că peștii zăriți plutind pe suprafața lacului din parcul „Valea Morilor” din capitală au murit din cauza deficitului de oxigen în apa bazinului acvatic. Primăria Municipiului Chișinău informează că anual, la începutul perioadei estivale, reprezentanții Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” (AGSV), se confruntă cu o situație inedită care duce la pierirea peștelui din lacul din Parcul „Valea Morilor”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pe lac sunt instalate aeratoare de oxigen doar pe 30 % din suprafața totală a acestuia, iar aceste dispozitive, în număr de 16 unități, nu reușesc să îmbogățească apa cu oxigenul necesar, una din principalele cauze de deces a peștelui.

Totodată, pentru anul 2022 au fost prevăzute surse bugetare pentru achiziționarea suplimentară a 25 de aeratoare, însă la prima licitație de acest gen nu s-au înregistrat participanți. Actualmente este în desfășurare cea de-a doua licitație, iar agenții economici de profil sunt îndemnați să participe la concurs.

De asemenea, serviciile municipale colectează zilnic în jur de 30 kg de pește mort, în comparație cu cca 200 kg, cantitate înregistrată de până la instalarea aeratoarelor pentru oxigenare apei. Primăria menționează că echipele AGSV monitorizează situația și vor salubriza sectoarele problematice.

Amintim că luni, 6 iunie, pe rețelele de socializare au fost distribuite imagini care au surprins zeci de pești morți plutind pe suprafața lacului din parcul „Valea Morilor” din sectorul Buiucani al capitalei.

Articole asemănătoare

Back to top button