fbpx

Curtea Constituțională a emis o hotărâre care facilitează confiscarea averilor ilicite, fără a modifica Legea Supremă

Curtea Constituțională (CC) a dat aviz negativ și a respins sesizarea unui grup de 54 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), prin care cer obținerea dreptului de modifica un articol din Constituție, astfel încât să fie posibilă confiscarea civilă și penală extinsă a averii funcționarilor și demnitarilor. CC a constatat într-o decizie publicată marți, 15 martie, că averea ilicită poate fi confiscată pe baza unei constatări Agenției Naționale de Integritate (ANI), fără modificarea Legii Supreme.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Potrivit deciziei CC, sesizarea depusă de parlamentarii PAS corespunde prevederile articolului 141 alin. (1) lit. b) din Constituție, a limitelor temporale de revizuire stabilite, însă „nu corespunde limitelor materiale de revizuire stabilite de articolul 142 alin. (2) din Constituție şi nu poate fi înaintat Parlamentului spre examinare”.

CC a menționat că o astfel de solicitare vine în contradicție cu jurisprudența referitoare la articolul 1 din Protocolul 1 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Potrivit acesteia, demnitarilor li se puteau confisca până acum bunurile doar dacă exista o decizie judiciară care demonstra proveniența ilicită a acestora.

„Având în vedere considerentele hotărârii de revizuire din 10 martie a anului curent și jurisprudența relevantă a Curții Europene referitoare la dreptul de proprietate, Curtea a observat că textul actual al articolului 46 alin. (3) din Constituție nu stabilește niciun impediment pentru realizarea obiectivului declarat de autorii proiectului de lege constituțională. Totodată, Curtea a observat că textul de modificare propus în inițiativa de revizuire a Constituției va elimina orice posibilitate de repartizare a probei în cazul persoanelor care exercită funcții publice, în contextul unor cauze privind confiscarea averii nejustificate. Această formulare contravine condiției impuse, în prezent, de articolul 46 alin. (3) din Constituție, potrivit căreia cel care face o afirmație, adică autoritățile statului, trebuie să o dovedească, cu un standard de probare mai ridicat sau mai redus. Formularea în discuție elimină necesitatea vreunui standard de probă din cele pe care le admite, în prezent, articolul 46 alin. (3) din Constituție, indiferent dacă se desfășoară proceduri penale sau proceduri non-penale”, se arată în hotărârea Înaltei Curți.

În concluzie, Curtea reiterează că textul actual al articolului 46 alin. (3) din Constituție nu reprezintă un impediment pentru aplicarea unor standarde de probă diferite, în funcție de tipul procedurilor (penale sau non-penale), pentru implementarea obiectivului urmărit de autorii proiectului de modificare a Constituției.

Având în vedere cele menționate, Curtea a conchis că proiectul de revizuire a Constituției propus de autorii sesizării nu corespunde cerințelor stabilite la articolul 142 alin. (2) din Constituție, pentru că are ca rezultat suprimarea unei garanții a dreptului de proprietate al persoanelor care exercită funcții publice.

Articole asemănătoare

Back to top button