fbpx

Cum vor fi recuperate orele de către elevi? Ministerul Educației are patru scenarii

După ce instituțiile de învățământ au fost puse sub regim de carantină, Ministerul Educației vine cu patru scenarii cu privire la recuperarea orelor de către elevi.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În timpul audierilor din plenul Parlamentului, secretara de stat din cadrul Ministerului, Natalia Grîu, a făcut următoarele declarații: „Dacă va fi şi mai gravă situația putem valorifica zilele de sâmbătă, dar asta este o măsură pe care nu am vrea să o facem. Şi nu am vrea să ajungem la situaţia când trebuie să depăşim anul şcolar şi venim peste vacanţa de vară. Pentru că noi avem reglementate etapa de examen de bacalaureat, examenele la clasa a IX-a şi admiterea pe care nu ar trebui să o perturbăm”.

O metodă propusă a fost efectuarea orelor online, însă unii deputați s-au arătat a fi nemulțumiți de calitatea instruirii la distanță și au cerut alte opțiuni.

În cazul în care copiii vor reveni la ore pe 23 martie, aceștia vor recupera cele nouă zile pierdute treptat, adăugându-se câteva ore în orarul anterior.

În cazul în care nu va putea fi reluată activitatea instituțiilor de învățământ pe 23 martie, iar suspendarea orelor va fi din nou necesară, autoritățile iau în calcul valorificarea vacanței de Paște, de pe 18 până pe 27 aprilie. „Eu cred că toată comunitatea și părinții vor înțelege”, a spus secretara de stat.

Dacă vacanța se va extinde și mai mult, copiii ar urma să vină la școală în zilele de sâmbătă.

Al patrulea scenariu reprezintă prelungirea anului de învățământ, însă cum a fost menționat și mai sus, autoritățile încearcă să evite pe cât se poate această opțiune.

Grîu a mai menționat și că în mai mult de jumătate din instituțiile de învățământ lipsesc asistenţii medicali, iar acest lucru amplifică gravitatea situației: „Noi ne-am autosesizat, suntem total nepregătiţi în faţa unor asemenea situaţii pentru ca să le facem managementul. 50 la sută din instituţiile de învăţământ nu au asistent medical. Şi asta este o situaţie gravă”.

Grădiniţele, şcolile şi universităţile din ţară şi-au sistat activitatea de miercuri şi vor fi în carantină până pe 23 martie, potrivit unui ordin al ministrului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Corneliu Popovici. Regimul de carantină se aplică și asupra instituţiillor de învăţământ profesional tehnic, extraşcolar şi special. Autorităţile spun că măsura a fost și este una inevitabilă, pentru a preveni transmiterea locală a infecţiei cu noul tip de coronavirus.

Articole asemănătoare

Back to top button