fbpx

Cum își explică ministrul de Externe replica despre Războiul de pe Nistru: „Nu am dus gândul până la capăt”

La o conferință de presă, care a avut loc acum câteva zile, ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, a făcut o declarație – criticată dur de unii parlamentari, precum că Federația Rusă a intervenit în Războiul de pe Nistru „pentru a opri” vărsările de sânge. Recent, acesta a încercat să-și explice replica.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Trebuie să constat că din păcate expresia pe care am făcut-o la conferința de presă a fost interpretată atât de eronat, greșeala mea fiind că nu am dus gândul meu până la capăt. Lucru care a mers atât de departe, încât s-au simțit jigniți veteranii războiului de pe Nistru. Profit de această ocazie pentru a-mi exprima profundul meu respect față de ei, față de oamenii care au luptat, care și-au „vărsat sângele” și foarte mulți dintre ei și-au pierdut viața”, a declarat ministrul pentru tv8.md.

Potrivit lui Dumitru Diacov – președintele de onoare PDM – Ciocoi și-ar fi cerut scuze față de fracțiunea parlamentară și de toți oamenii care s-au simțit lezați. Într-o „discuție destul de sinceră”, ministru i-ar fi comunicat democratului că regretă mult.

Citește și: PD va susține moțiunea înaintată ministrului Aureliu Ciocoi? Candu: „Trebuie să se ocupe de politica externă, dar nu de interpretarea istoriei”

Declarația ministrului a fost făcută cu circa trei săptămâni în urmă: „A fost un conflict armat, declanșat de anumite forțe separatiste din regiunea transnistreană… Federația Rusă a intervenit pentru a opri rivalitatea armată, confruntarea militară. Cu ceea ce a rămas din fosta armată a 14-a, dislocată în partea de Est a Republicii Moldova, a intervenit pentru oprirea vărsării de sânge”.

Menționăm că Războiul de pe Nistru a avut loc în primăvara anului 1992, iar – în luna iulie a aceluiași an – Moldova a semnat cu Rusia un acord de reglementare pașnică a conflictului.

Articole asemănătoare

Back to top button