fbpx

Coronavirus: ONU critică „stocarea” de vaccinuri de către ţările dezvoltate

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a criticat „stocarea” excesivă de vaccinuri împotriva COVID-19 de către ţările dezvoltate şi le-a îndemnat să le împartă cu restul lumii, singurul mijloc, potrivit lui, de a pune capăt pandemiei.

„Consider foarte îngrijorător acest sistem foarte injust de distribuire de vaccinuri în lume. Este în interesul tuturor să se asigure cât mai repede posibil şi în mod echitabil că toată lumea va fi vaccinată şi că vaccinurile sunt considerate un bun public mondial ”, a subliniat Guterres într-un interviu difuzat duminică de postul canadian CBC.

Secretarul general al ONU le-a reproşat ţărilor bogate că „stochează” vaccinurile, dincolo de nevoile populaţiei, notează Agerpres.

„Îndemnăm ţările dezvoltate să împartă o parte dintre vaccinurile pe care le-au cumpărat”, a declarat el, subliniind că „în numeroase cazuri, acestea au cumpărat mai mult decât au ele nevoie”.

Secretarul general al ONU a deplâns faptul că sistemul internaţional COVAX de ajutorare a ţărilor defavorizate este „în dificultate”, pentru că există „multă stocare de vaccinuri”, „limitări de exporturi”, iar COVAX duce lipsă de fonduri.

Potrivit lui Guterres, ieşirea din pandemie depinde de „posibilitatea de a vaccina cât mai repede posibil populaţia mondială”. El a pledat în favoarea unui „mecanism impulsionat de G20 menit să pună în aplicare un plan de vaccinare mondială”.

Întrebat cu privire la eventuala adoptare de paşapoarte de vaccinare, Guterres s-a arătat foarte circumspect, estimând că, înainte de orice decizie, ar trebui să existe „o discuţie serioasă pentru garantarea echităţii” acestei măsuri şi pentru a se asigura că există „o cooperare mondială eficace asupra modului de acţionare”.

„Cel mai rău ar fi ca unele ţări să aibă (paşaport de vaccinare), iar altele nu. Ar fi devastator dacă asta ar însemna că oamenii ar avea posibilitatea de a se deplasa în lumea dezvoltată, dar nu în lumea în dezvoltare”, a avertizat el.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button