fbpx

Consiliul de administrare al „Apă-Canal Chișinău”, convocat în regim de urgență: Deciziile luate

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că vineri, 27 ianuarie, a fost convocat, în regim de urgență, Consiliul de administrare al „Apă-Canal Chișinău”. Pe ordinea de zi a fost un singur subiect – situația critică și excepțională a întreprinderii cu privire la prestarea serviciului la apă și canalizare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

A fost adusă la cunoștința membrilor consiliului, o dată în plus, situația catastrofală care s-a produs în urma scumpirii tuturor serviciilor, fapt ce a dus la datoria „Apă-Canal” față de Premier Energy”, a scris Ceban pe rețelele de socializare.

De asemenea, au fost prezentate rapoartele care atestă majorarea cu peste 30 de milioane de lei lunar în rezultatul scumpirilor în lanț a resurselor energetice, dar în special a energiei electrice.

Pentru a nu duce lumea în eroare, așa cum o fac liderii PAS, anexăm scrisoarea Premier Energy, atât referitor la datoriile acumulate în ultimele 2 luni la energia electrică, cât și intenția de a deconecta. Ieri am arătat procesul de deconectare a unor obiective”, a mai notat primarul în postarea sa.

Potrivit lui Ion Ceban, amânarea termenului, anunțat de Premier Energy, nu rezolvă nicidecum problema. Mai mult, acesta spune că Guvernul a fost informat despre situația dificilă dintre cei doi furnizori.

Guvernul este astăzi obligat ca în regim de urgență să:
⁃ schimbe metodologia și să ajusteze costurile la cel puțin acoperirea cheltuielilor operaționale, dar și a creditelor precedentelor administrații 2013-2014
⁃ dacă e să rămână situația curentă, Guvernul trebuie să achite integral gaura de 300 de milioane de lei care urmează să fie în 2023 din cauza scumpirilor și neajustarea tarifelor reale care ar permite depășirea situației de criză,”, a scris Ceban.

În postarea sa, se menționează că, Primăria transferă anual Guvernului 23 de miliarde de lei, iar înapoi îi revine 2,5 miliarde de lei sau aproximativ 12%, banii pe care municipalitatea i-ar transfera autorității centrale și constituie bugetul național și pe banii chisinăuienilor.

Ne vom adresa repetat instituțiilor naționale și internaționale.
Am solicitat să fie examinată situația în cazul în care primele să fie deconectate de la apă și canalizare instituțiile de stat, precum Parlamentul, Președinția, Guvernul pentru a face acele economii pe care ni le sugerează Premier Energy.
Așa ca primii să vadă cum este să rămâi fără serviciile vitale pentru oameni”, a conchis primarul.

Articole asemănătoare

Back to top button