fbpx

Consilierii lui Dodon și secretarul general al Aparatului președintelui, eliberați din funcție

Secretarul general al Aparatului președintelui R. Moldova, Nicolae Posturusu, este demis din funcție prin decret prezidențial, publicat marți, 22 decembrie, în Monitorul Oficial. De asemenea, din funcții sunt eliberați și consilierii lui Dodon, odată cu expirarea mandatului președintelui, transmite Ziarul de Gardă

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Conform decretului semnat de Igor Dodon, secretarul general al Aparatului președintelui R. Moldova și-a prezentat demisia începând cu 23 decembrie.

Nicolae Posturusu a fost numit a în funcția de secretar general al Aparatului preşedintelui în noiembrie 2019. În februarie 2020, Posturusu a fost numit și în fucția de vicepreședinte al Comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate, pe lângă președintele R. Moldova.

Din 2017 până în 2019 acesta a deținut funcția de secretar general adjunct în cadrul Aparatului prezeidențial. Până în anul 2017, acesta a ocupat funcții publice, fiind șef al Aparatului directorului general al Serviciului Vamal din Guvernul Tarlev și șef al Secţiei analiză, monitorizare şi evaluare a politicilor din cadrul Ministerului Justiţiei, în timpul Guvernului Greceanîi.

În anul 2007, înainte de a ajunge la Ministerul Justiției, Posturusu a fost numit președinte al grupului de lucru tehnic pentru implementarea componentei 4b (Prevenirea şi combaterea corupţiei în cadrul sistemului vamal) privind implementarea Planului Preliminar de țară al Republicii Moldova.

Posturusu a fost și avocatul liderului PCRM, Vladimir Voronin, într-o cauză de chemare în judecată a primarului de Bălți, Renato Usatîi, în anul 2014, când îi cerea edilului să-și ceară scuze publice, să dezmintă acuzațiile aduse liderului comunist și să achite prejudiciul moral în sumă de 1 leu.

În anul 2015, acesta a fost conducătorul unei asociații obștești „Free Thinking”, înregistrată la Ministerul Justiției și care are ca scop „promovarea principiilor democratismului, supremației legii, transparenței și combaterii corupției, apărării și promovării drepturilor omului”.

 

În același timp, Dodon a dispus eliberarea din funcție a consilierilor săi:

Vasilii Șova – Consilier în domeniu politic și al reintegrării

Serghei Mișin – Consilier pentru relații interetnice

Galina Balmoș – Consilier în domeniul dezvoltării sociale

Elena Gorelova – Consilier în domeniul economic

Corneliu Popovici – Consilier în domeniul educației, culturii și cercetării

Cristina Pavliuc – consilier pentru relațiile cu diaspora

Rita Manole – consilier.

De menționat este faptul că în bugetul pentru anul 2020 au fost incluse cheltuieli de 560 de mii de lei drept indemnizații pentru personalul Aparatului președintelui.

Din acești bani, pentru finalizarea mandatului de președinte al R. Moldova, Igor Dodon va primi o indemnizație unică de 39 de mii de lei, restul banilor fiind repartizați consilierilor săi și membrilor Aparatului președintelui.

Dodon a donat suma echivalentă cu valoarea indemnizației primite la final de mandat unei familii cu 8 copii minori care recent au rămas fără mamă.

ZUGO menționează că președinta aleasă Maia Sandu a făcut publice numele celor șapte consilieri pe care îi ca avea în echipă. Este vorba despre:

Ala Nemerenco – consilier pe probleme sociale și, în special, sectorul Sănătății (ex-ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în Guvernul Sandu)

Veaceslav Negruță – consilier pe economie (fost ministru al Finanțelor în Guvernul Filat)

Olesea Stamate – consilier pe Justiție (fost ministru al Justiției în Guvernul Sandu)

Liliana Nicolaescu-Onofrei – consilier pe domeniul educatiei ( ex-ministrul Educației, Culturii și Cercetării din Guvernul Sandu)

Sergiu Tofilat  – consilier pe sectorul energetic

Angela Brașoveanu – consilier pe domeniul culturii

Elena Druță – consilier pe problemele diasporei

Citește și: Maia Sandu a dezvăluit numele a încă patru viitori consilieri prezidențiali

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button