fbpx

Circa 75% dintre gospodăriile țărănești inactive vor fi radiate din registrele autorităților publice locale

Parlamentul a adoptat joi, 10 martie, proiectul de lege care stabilește procedura de radiere a gospodăriilor țărănești inactive din registrul gospodăriilor țărănești și din registrul fiscal de stat. În favoarea acestuia și-au dat votul 81 de deputați.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Documentul mai prevede că fondatorii gospodăriilor țărănești vor fi scutiți de declararea și plata contribuțiilor de asigurări sociale de stat în taxă fixă, dar și majorărilor de întârziere și amenzilor calculate, în cazul în care nu au realizat venitul anual în mărime de peste două salarii medii lunare pe economie.

Vor fi considerate inactive gospodăriile țărănești care nu au înregistrat nicio activitate economică în perioada 1 ianuarie 2019 – 1 ianuarie 2022.

Сirca 75 la sută dintre gospodăriile țărănești cad sub incidența acestei legi: din 116 mii gospodării țărănești, doar 30 mii sunt considerate active.

„Acest proiect a parvenit în urma întâlnirilor numeroase cu primarii și cu reprezentanții gospodăriilor țărănești. Avem în Republica Moldova un număr impresionant de gospodării țărănești inactive și cetățenii sunt stresați, chemați la Inspectoratul Fiscal, pentru că au sume fixe, pe care trebuie să le plătească”, a explicat autorul proiectului, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, Vladimir Bolea.

Deputatul a subliniat că adoptarea legii este importantă pentru susținerea cetățenilor din mediul rural, în condițiile provocărilor determinate de calamitățile naturale, dar și și alte crize.

Conform Sistemului informațional al Serviciului Fiscal de Stat, sunt luate la evidență fiscală 116495 gospodării țărănești (de fermier), dintre care doar 0,7 la sută sunt plătitori de TVA. Totodată, doar 320 dintre ele au înregistrate echipamente de casă și control, iar 9,5 la sută au înregistrate conturi.

 

Articole asemănătoare

Back to top button