fbpx

Cine este Ruslan Doboş, inculpatul de la care Adriana Bețișor ar fi cerut mită de 50 de mii de euro

Fostul managerul financiar adjunct al companiei „ASITO”, Ruslan Doboş, ar fi persoana  de la care fosta procuroră Adriana Bețișor ar fi cerut mită de 50 de mii de euro, scrie Jurnal.md. Potrivit Procuraturii Generale, în schimbul acestei sume, Bețișor urma să-i recalifice acțiunile și să-și retragă acuzațiile în dosarul aflat atunci pe rol la Curtea de Apel Chișinău în care acesta fusese condamnat la 12 ani închisoare pentru tentativă de delapidare a averii străine și spălare de bani, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari.

Doboș a fost reținut în anul 2016, împreună cu alţi patru angajaţi ai companiei de asigurări, fiind acuzaţi de atribuirea proprietăţii şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Un an mai târziu, Ruslan Doboș a fost condamnat la 12 ani de închisoare, fiind obligat să restituie companiei de asigurări prejudiciul integral cauzat prin infracţiune, în sumă de peste 3 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat de atunci al Procuraturii Generale, Doboș intenţiona să sustragă de la companie 9,5 milioane de lei, invocând o datorie fictivă a „ASITO” faţă de unii agenţi economici. Astfel, falsificând un contract, prin care „ASITO” ar fi garantat achitarea datoriilor unei companii, bărbatul a reuşit să transfere de pe conturile companiei pe cele ale agentului economic 3,29 milioane de lei.

În continuarea intenţiei de însuşire şi legalizare a mijloacelor financiare, acesta a organizat încheierea unui contract fictiv dintre agentul economic şi o companie offshore, care presupunea achiziţionarea unui utilaj specializat. În temeiul acestui contract, inculpatul a convertit suma în dolari SUA şi a transferat-o integral pe conturile bancare deschise în Federaţia Rusă.

În decembrie 2018, Ruslan Doboș a fost însă achitat de Curtea de Apel Chișinău, după ce procurorul Adriana Bețișor i-a recalificat acțiunile.

Amintim că în 2019 și Andrei Năstase, pe atunci ministru de Interne, sesizase Procuratura cu privire la acest caz, solicitând o anchetă în privința lui Bețișor.

Andrei Năstase o acuzase pe Adriana Bețișor că ar fi acționat „în vederea obținerii unei decizii favorabile inculpatului Doboș Ruslan”, facilitând pedeapsa acestuia de la 12 ani de închisoare la doar 1 an și 11 luni, „cu eliberarea acestuia imediat din arest”.

„Doboş Ruslan a fost achitat şi eliberat din arest imediat. Potrivit unor informaţii operative, pentru aceste acţiuni Doboş Ruslan ar fi achitat procurorilor de caz suma de 50000 euro”, spunea atunci Andrei Năstase, menționând că Beţişor s-ar face vinovată de faptul că a renunţat la învinuirea adusă lui Doboş Ruslan, solicitând Curţii de Apel Chişinău casarea sentinţei primei instanţe.

În replică, Procuratura Anticorupţie a respins acuzaţiile ministrului de Interne din acea perioadă, subliniind că „instituţia este interesată ca în mod de urgenţă să fie desfăşurată o anchetă internă, în cadrul căreia se vor putea oferi toate explicaţiile necesare în vederea infirmării învinuirilor aduse”.

Amintim că, în dimineața zilei de 22 aprilie, Procuratura Generală a anunțat că un fost șef-adjunct al Procuraturii Anticorupție este bănuit de comiterea coruperii pasive în proporții deosebit de mari. Potrivit materialelor, cazul a avut loc în anul 2018, când bănuita, activând în calitate de procuror, ar fi pretins de la un condamnat 50 mii euro.

Suma ar fi fost transmisă procurorului într-un local din capitală de către concubina condamnatului, iar ca rezultat, procurorul a formulat și înaintat la Curtea de Apel Chișinău susținerile verbale, contrare propriei poziții susținute anterior în prima instanță și, contrar poziției procurorului care a susținut acuzarea la Curtea de Apel Chișinău, renunțând la acuzațiile inițiale și solicitând eliberarea condamnatului din arest.

Aceste circumstanțe au fost luate ca bază la adoptarea deciziei instanței de apel și au permis procurorului să-și „onoreze” promisiunea în schimbul banilor extorcați.

Drept replică, Bețișor pledează nevinovată și susține că acuzațiile care îi sunt aduse vin din partea „unor persoane rău-intenționate”.

Citește și: Adriana Bețișor, bănuită de corupere pasivă în proporții deosebit de mari. Reacția fostei procurore de la PA

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button